Dostupni linkovi

Ubijen glavni tužitelj u slučaju ubojstva Benazir Buto


Automobil Kaudrija Zulfikara
Automobil Kaudrija Zulfikara
Prevela: Ena Stevanović

Glavni tužitelj u slučaju ubojstva bivše pakistanske premijerke Benazir Buto je ubijen 3.maja. Policija je priopćila da je nepoznati napadač u Islamabadu pucao u automobil Kaudrija Zulfikara, državnog tužitelja pakistanske Federalne agencije za istragu, dok se vozio prema sudu.

„Dva ili tri napadača su pucala u njega dok je sjedio na stražnjem sjedalu,“ rekao je Irshad Abro, šef policijske stanice u Islamabadu. „Kao reziltat toga, on je poginuo, a njegov tjelohranitelj je povrijeđen. Auto je udarilo ženu koja je prolazila u blizini, i ona je isto poginula.“

Napadač je navodno pogodio Zulfikara u glavu, ramena i prsa.

Policija je priopćila da će biti sprovedena velika istraga kako bi se pronašli napadači. Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad.

Viši policijski službenik Jamel Hashmi je dao nekoliko pojedinosti u vezi sa istragom i dodao da vlasti moraju slijediti neke tragove.

„Imamo dokaze od nekoliko svjedoka, ali u ovom trenutku ne možemo ništa otkriti,“ rekao je Hashmi.

Zulfikar, jedan on najvažnijih tužitelja u Pakistanu je bio uključen u nekoliko slučajeva od velikog značaja. On je istraživao ubojstvo Benazir Buto u napadu koji se desio tijekom njene kampanje 2007.godine. Tužitelji su optužili bivšeg vojnog lidera Perveza Musharafa za nemar jer nije dovoljno zaštitio Buto.

U izvještaju UN-a iz 2010.godine stoji da je smrt Benazir Buto mogla biti spriječena. U izvještaju se navodi da se ne smije zanemariti mogućnost da su članovi pakistanskih vojnih i sigurnosnih službi bili uključeni u to.

Niko nikada nije osuđen za ubojstvo Benazir Buto.

Zulfikar je također vodio istragu protiv nekoliko članova militantne skupine Lashkar-e Taiba koji su optuženi za umiješanost u teroristički napad u Mumbaiju iz 2008.godine.

U trodnevnoj pucnjavi i bombardovanju ovog indijskog grada je poginulo 166 osoba.

Prošle godine je Zulfikaru omogućena dodatna zaštita nakon što je dobio nekoliko prijetnji smrću.

Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari je strogo osudio ubojstvo i pozvao na temeljitu istragu.
XS
SM
MD
LG