Dostupni linkovi

U2 traži slobodu za političke zatvorenike u Azerbejdžanu


Bono i U2 za zatočene Azerbejdžance
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Bono i U2 za zatočene Azerbejdžance

Slavni i angažovani irski rok bend U2 zatražio je sa svog posljednjeg koncerta slobodu za političke zatvorenike u Azerbejdžanu.

Koristeći priliku i pozornicu na svojoj najnovijoj turneji po Sjevernoj Americi, oni su skrenuli pažnju na aktiviste i novinare u Azerbejdžanu, iza rešetaka, zato što su se zalagali za ljudska prava.

Frontmen benda, Bono Vox, inače počasni građanin Bosne i Hercegovine, vatrenim se govorom o situaciji u Azerbejždanu obratio prisutnima na koncertima U2 12. i 13.juna u Montrealu, u Bell centar areni tokom izvođenja pjesme Pride - Ponos (In the name of love - U ime ljubavi).

Bono je poimenice naveo prominentne zatvorene azebejdžanske aktiviste – Emina Huseinova, Hadidžu Ismailovu, novinarku RSE, Anara Mamamdlia, Lejlu Junus, Rasula Džafarova i Intigama Alijeva dok su se njihovi likovi prikazivali na ogromnom displeju iznad publike koja je brojila 21 hiljadu.

Slavnoj rok grupi vjerovatno je bilo nepoznato da je Huseinov tiho izašao iz Azerbejdžana samo sat vremena prije apela U2-a, 12. juna, priključivši se švajcarskom ministru vanjskih poslova na odlasku iz Bakua, kada se završila ceremonija otvaranja prvih Evropskih igara. Ovaj 35-godišnji direktor Instituta za slobodu i sigurnost novinara, bio je u skloništu ambasade Švajcarske od kada su ga vlasti Azerbejdžana targetirale, tereteći ga za kriminalane djelatosti, optužbama koje se uveliko smatraju više nego providnim, a vlasti Švajcarske su saopštile da je njegov odlazak iz Azerbejdžana bio predmet mjeseci tajnih pregovora.

Huseinov sada ima tri mjeseca da odluči da li da traži azil u Švajacarskoj.

Ostalih pet, na žalost, ostali su u zatvoru u Azerbejdžanu, i oni su ili već osuđeni ili u zatvoru čekaju suđenje.

Bono je na koncertu 12.juna publici tokom izvođenja numere Pride podsjetio da su “sloboda govora i izražavanja građevinski blokovi slobode”.

Dok je publika pjevala sa njima Bono je dodao: “Večeras ćemo pjevati za Azerbejždan.Hajdemo da nas čuju“ a onda je rekao masi: “Pjevamo za Emina, Hadidžu, Anara, Rasula, Lejlu, Intigama - za njihovo pravo da govore i govore istinu o vlasti.“

Sljedećeg dana, 13.juna, Bono je rekao publici: “Blagosloveni su oni koji stvaraju slobodu, pjevajmo za Amnesty. Šest naših prijatelja je iza rešetaka, a njihov je jedini zločin što su iskazivali svoje mišljenje, Emin, Hadiža, Anar, Lejla, Rasul, Intigam. Pjevajmo im poruku ljubavi iz grada ljubavi Montreala.

Na zvaničnom websitu grupe U2, Bonov govor o zatvorenim azerbejdžanskim aktivistima i novinarima opisan je „kao jedan od vrhunaca koncerta održanog 13. juna.

Na njihovom web sajtu, U2 je takođe zabilježio i da je aktivistima međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, Amnesty International, zabranjeno da prisustvuju otvaranju Evropskih igara u Bakuu 12. juna.

Slavni muzičar i aktivista Bono Vox ovaj je apel organizovao na molbu međunarodne koalicije nevladinih organizacija "Sport za prava", koja promoviše ljudska prava.

Koordinatorka organizacije "Sport za prava", Rebecca Vincent kaže da je koalicija „oduševljena što je Bono govorio u ime zatvorenih kolega u Azerbejdžanu, uključujući i osnivača grupe "Sport za prava" Rasula Džafarova".

Kako se nada Vincent „svijet zna šta se zaista dešava u Azerbejdžanu i neće ćutati na to".

XS
SM
MD
LG