Dostupni linkovi

Antikampanja vlasti pred protest opozicije u Crnoj Gori


Milo Đukanović i Ranko Krivokapić
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić

Protesti dijela opozicije u Crnoj zakazani su za 27. septembar. U susret tom događaju oglasio se i državni vrh koji je proteste okvalifikovao kao antidržavne i proglasio ih sastavnim dijelom anti-NATO kampanje. Poslednjih dana bilo je dosta priče i oko bezbjednosnih procjena vezanih za ovaj datum.

Iako je crnogorska vlast u startu otvoreno potcjenjivala najave Demokratskog fronta koji već mjesecima najavljuje veliko narodno okupljanje, u predvečerje protesta koji su najavljeni za 27. septembar državni vrh je okrenuo ploču. Crnogorski premijer sada pominje moguće nasilje i kaže da su namjere onih koji su na izborima došli do parlamentarne pozicije, a vlast žele da osvoje mimo institucija očigledne.

„To znači da želi da djeluje nasilno, a nasilno neće biti dozvoljeno nikome da djeluje u Crnoj Gori. Mukotrpno smo ostvarili neke vrijednosti u kojima Crna Gora danas uživa, mukotrpno smo ostvarili mir, multietnički sklad, mukotrpno smo obnovili državu, Crnu Goru doveli do NATO-a. Dakle, svi oni koji su u tome učestvovali moraju biti svjesni da je ovo poslednji pokušaj, ja bih rekao labudova pjesma, onih koji su se svim ovim vrijednostima prethodno odupirali.“

I potpredsjednik Vlade Duško Marković nedavno je proteste okvalifikovao kao antidržavne. Pojašnjavajući tu tezu on je državnoj televiziji kazao da tajming izbora nije slučajan i da se taj zaključak logično nameće.

„Ja mislim da su ti protesti u političkom smislu potpuno besmisleni i oni imaju za cilj komplikaciju politčkih i bezbjednosnih prilika u susret odluci o NATO-u. Treba poslati svijetu sliku da Crna Gora je politički i bezbjednosno nestabilna i da kao takva ona ne može biti članica NATO-a.“

Pojedini mediji, bliski vladajućim krugovima, već su pozivajući se na pouzdane policijske izvore objavili navodne bezbjednosne procjeneprema kojim se na protestima 27. septembra mogu očekivati citiram incidenti i izazivanje haosa i nesigurnosti, sve sa navodnim ciljem nasilnog rušenja vlasti. Iz Uprave policije danas nijesu odgovorili na direktno pitanje novinara da li su radili bezbjednosnu procjenu protesta i da li se očekuju neredi. Podgoričkom dnevniku "Vijesti" je na taj upit stiglo samo uvjeravanje da će svaki pokušaj izazivanja nereda biti sankcionisan u skladu sa zakonom.

Lider Nove srpske demokratije, glavnog konstituenta Demokratskog fronta, koji je organizator protesta kaže da su optužbe vlasti plod citiram prljave kampanje koja ima samo jedan cilj.

„Tom kampanjom se pokušava poslati poruka građanima Crne Gore, koji žele da izađu na proteste i da iskažu svoje nazodovoljstvo stanjem u Crnoj Gori, da im se pošalje poruka da je to nešto strašno, da je to nešto opasno, i da im je najbolje da ostanu kući. Radi se o jednoj prljavoj kampanji sa jasnim ciljem da se ometu protesti i da se veliki broj građana dovede u zabludu kako je to nekakvo nasilje i rušilaštvo. Mi za takve eventualne stvari ne bi morali da zovemo narod, niti želimo da rizikujemo bilo šta, niti da dovodimo u bilo kakvu neprijatnost naše ljude koji nas podržavju i građane koji ne pristaju na postojeće stanje. Svakako ne želimo da dovodimo u težak položaj ni policiju Crne Gore koja živi od 300 eura mjesečno i koja je i sama nezadovoljna ovim stanjem.“

Izvršni direktor CEMI-ja Zlatko Vujović kaže da je očigledno da je vlast naglo promijenila odnos prema najavljenim protestima. On napominje da se zakazani protesti ne mogu zvati opozicionim jer se većina opozicionih političkih subjekata oglušila na poziv Demokratskog fronta koji je glavni organizator. Vujović smatra da je do promjene odnosa vlasti došlo zbog straha da bi se i neki drugi uticajni faktori mogli uključiti u ovu priču.

„Ako govorimo o odnosu DPS i vladajućih struktura prema protestima DF-a, vjerujem da ne postoji strah od fronta i njegovog potencijala, ali da se odnos zanačajno promjenio od trenutka kada postaje sve jasnije da će Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori biti jedan od aktera u narednim politčkim dešavanjima, što zbog pitanja NATO-a, što zbog pitanja novog nacrta Zakona o vjerskim zajednicama. Otud i zabrinutost vladajućih struktura kuda mogu odvesti ovi protesti.“

SPC je otvoreno protiv NATO-a a poslednjih dana odnosi crkve i države zategnuti su zbog donošenja nacrta zakona o slobodi vjeroispovjesti, čije je predstvljanje na javnim raspravama proticalo u najblaže rečeno incidentoj atmosferi. IZ SPC-a soptužili državu da ovim zakonskim rješenjem priprema pravno ubistvo crkava i vjerskih zajednica.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG