Dostupni linkovi

U susret izborima: Kao da je sve dozvoljeno


Sa izbora 2012.
Sa izbora 2012.

Vanredni parlamentarni izbori, ali i redovni lokalni i pokrajinski u Vojvodini, utisak je proteći će u atmosferi žestokih optužbi, na ivici kleveta, iz oba pravca. Kako od strane dominantnih vladajućih partija, pre svega Vučićevih naprednjaka, tako i od marginalizovane opozicije.

I pre nego što je određen datum izbora po partijskim saopštenjima i izjavama stranačkih lidera može se zaključiti kako će izgledati izborna kampanja. Malo je mesta za optimizam, kaže docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević.

„Bojim se da nam predstoji jedna prilično brutalna kampanja, prosto nema razloga za optmizam. Sve ono što smo videli u poslednjih nekoliko meseci govori o tome da će optužbe biti jako oštre, jako visokih tonova. Verovatno će jedan deo te prljave kampanje biti rađen nekom vrstom neformalnih kanala preko tablioda ili preko društvenih mreža, ali će se to sigurno prelivati u mejnstrim političku arenu tako da će sve to vrlo loše uticati na stanje demokratije u Srbiji“, kaže Spasojević.

DS ocenjuje da SNS u saopštenjima izražava „političku mržnju i verbalno nasilje”. Naprednjaci, koji ne štede pokrajinskog premijera i lidera demokrata poručuju da je "Bojan Pajtić najveći lažov koga pamti srpska istorija”.

Zoran Živković, predsednik Nove stranke, kaže za Vučića: “Neka čisti nešto. Evo, najavio je da će obići sve škole u Srbiji i videti kakvi su toaleti. Predložio bih mu da bude glavni sanitarni inspektor.”

U međusobnim stranačkim prepucavanjima se čak poteglo i pitanje političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića kada je Pajtić izjavio da ona neće biti otkrivena dok je na vlasti sadašnji režim na šta su naprednjaci uzvaratili zašto to nije urađeno do 2012. godine.

Ovo su samo neki od primera zabeležnih poslednjih dana.

Veliki ulozi

Treba primetiti da ni lider naprednjaka i premijer Aleksandar Vučić ne preza od oštrih reči kada govori o opoziciji, a njegov ton zatim prihvataju ostali u stranačkoj hijerarhiji.

Ja uvek mislim da onaj akter koji ima više moći ima i više odgovornosti, kaže docent Dušan Spasojević.

“Tako da u tom smislu vlada, odnosno vladajuće stranke, pre svega čini mi se da je tu Srpska napredna stranka najaktivnija ako ne zbog onoga što izgovara i piše u svojim sapštenjima, onda zbog toga što je vlada propustila da u većoj meri uredi odnose u javnoj sferi i što je vlada nastavila sve one loše trendove koje smo videli za vreme vlasti Demokratske stranke i socijalista o tome kako se zloupotrebljavaju mediji, kako se vrši pritisak na medije”, ocenjuje Spasojević.

Neretko se akcenat umesto na sopstvenom programu stavlja na kritiku protivnika u kojoj se ne bira sredstvo.

Bloger Tibor Jona ocenjuje da je naša politika odavno lišena svakog javnog interesa i potrage za njim.

“Mi kubirimo sa nekim osnovnim vrednostima u smislu da je kod nas već davno ustanovljeno to da je sve dozvoljeno, tako da se svi ponašaju tako. Dakle, političari misle da je sve dozvoljeno i onda se iz te sfere pretače i na ostale, pa nažalost i na medije, tako da i u medijima možete videti već duže vreme da se smatra da je sve dozvoljeno, da nema oružja koje se ne može potegnuti”, kaže Jona.

Ulozi za predstojeće izbore su veliki i kampanja je prilagođena tim velikim ulozima jer se mnogo može izgubiti, ocenjuje Jona.

Na pitanje kako se stvari mogu promeniti Dušan Spasojević kaže ne postoji čarobni lek kojim bi do prekosutra postali Švedska, ali postoje neki načini da se na ovakvu situaciju utiče.

“Mediji bi mogli da pokušaju da se izbore za svoju poziciju i da recimo počnu da bojkutuju izjave određenih aktera, na primer ministra Gašića. To bi bila snažna poruka koja bi možda uticala na druge da se upristoje i mogli bi građani, civilno društvo da pokušaju da artikulišu zahtev ka političarima da ta komunikacija bude uljudnija, programskija i argumentovana. Ono što je nama kao ljudima koji se bave posmatranjem politike veoma važno to je što kampanje nisu dovoljno programske, mi ne slušamo dovoljno o tome šta bi zaista političari radili kada dođu na vlast što nam otežava da ih držimo odgovornim”, zaključuje Spasojević.

XS
SM
MD
LG