Dostupni linkovi

U Srebrenicu stigle hiljade ljudi


Srebrenica pred obilježavanje godišnjice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
Direktan link

Srebrenica pred obilježavanje godišnjice

U Srebrenicu je pristiglo nekoliko hiljada ljudi među kojima su članovi porodica, prijatelji i poznanici žrtava koji će u srijedu prisustvovati ukopu 520 Bošnjaka ubijenih u genocidu jula 1995. godine.

Oko podne su stigli učesnici maratona iz Vukovara, a u Potočare je stiglo i oko 7.000 učesnika Marša mira.

U utorak je održana i komemorativna sjednica Skupštine opštine Srebrenica, na kojoj je odata pošta svim žrtvama iz proteklog rata.

U Potočare kraj Srebrenice u ponedjeljak uveče je stigao konvoj sa posmrtnim ostacima 520 žrtava srebreničkog genocida koji će biti ukopani 11 jula. Posmrtni ostaci ubijenih Srebreničana smješteni su u halu bivše Fabrike akumulatora, odakle se u utorak uveče prenose u Memorijalni centar, gdje će se obaviti vjerski obred i ukop.

Brojni članovi porodica ubijenih, komšije i prijatelji, pristigli iz svih krajeva svijeta, dočekali su posmrtne ostatke svojih najbližih. Među identifikovanima koji će biti ove godine ukopani u Potočarima su i posmrtni ostaci šestorice dječaka starih po 15 godina i starice od 94 godine.

Među onima koji će 11. jula ove godine biti ukopani u Potočarima su i tri brata Dževad, Ševal i Zijad Hasić, rođeni 1970., 1972., i 1974. godine. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Kamenica i Zeleni Jadar.

48 žrtava koje će biti ukopane u Potočarima bili su dječaci starosti između 15 i 18 godina. U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 5.137 žrtava.

Sve pripreme za vjerski obred i ukop 520 identifikovanih srebreničkih žrtava su završene kažu organizatori obilježavanja 17. godišnjice genocida.


Porodice ubijenih zahtijevale su da ove godine ne bude političkih, niti diplomatskih govora, ali ni zabrane dolaska domaćim i međunarodnim zvaničnicima, kako je to ranije najavljivano, zbog problema oko izmjena izbornog zakona pred lokalne izbore koji će biti održani na jesen.

Inače, u Srebrenici su u toku i petrovdanski dani tokom kojih će 11. jula na dan zajedničkog ukopa 520 ubijenih Srebreničana, u pravoslavnoj crkvi biti održan koncert. To su osudili orgaizatori obilježavanja genocida, a zamjenik načelnika Srebrenice Ćamil Duraković pozvao je na dostojanstvo sjednici skupštine opštine Srebrenica.

Organizatori očekuju dolazak blizu 30.000 ljudi. Među njima je i nekoliko hiljada učesnika Marša mira, protestnog pohoda dugog 120 kilometara koji obilježava put kojim je oko 10.000 Srebreničana u julu 1995. krenulo ka slobodnoj teritoriji. Na tom putu dvije trećine njih je ubijeno.

Sa učesnicima Marša mira bio je i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko. On je u utorak uveče kratko govorio u Memorijalnom centru u Potočarima. Kazao je da pravo svakog čovjeka da ima dostojanstvenu sahranu i pozvao da svi odaju počast žrtvama te da iskažu solidarnost sa Srebrenicom.

U Srebrenicu inače još od ponedjeljka pristižu kolone automobila iz cijelog svijeta, a tu su i brojne novinarske ekipe koje će pratiti komemoraciju.
XS
SM
MD
LG