Dostupni linkovi

U Srebrenici i dalje politička prepucavanja oko formiranja vlasti


Izbori u Srebrenici, oktobar 2012.
Izbori u Srebrenici, oktobar 2012.
Tri mjeseca nakon održavanja lokalnih izbora u Srebrenici još nije formirana vlast. Treba podsjetiti da se borba za glasače odvijala između Koalicije za Republiku Srpsku, koja okuplja političke stranke sa sprpskim predznakom i Inicijative „Glasaću za Srebrenicu“ koju je podržavala većina stranaka iz Federacije BiH.

Nakon što je kandidat Inicijative „Glasaću za Srebrenicu“ Ćamil Duraković pobijedio na lokalnim izborima, stvari su počele da se odvijaju suprotno predizbornim obećanjima.

Samo nekoliko dana nakon što je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik rekao kako neće prihvatiti odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je odbačen zahtjev Koalicije za Republiku Srpsku za poništenje izbora u toj opštini, te da neće učestvovati u formiranju lokalne vlasti, njegov stranački kolega, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Radomir Pavlović dogovorio je platformu sa još tri stranke, kako bi formirali većinu u Skupštini opštine Srebrenica.

„Mi želimo da nivo šestorke sa državnog nivoa prebacimo u Srebrenicu, što je od interesa za građane opštine Srebrenica, da bi one političke partije koje imaju vlast na svim nivoima pomogle Srebrenici“, kaže Pavlović.

Pavlovićev stranački kolega, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Staša Košarac ističe da su razgovori lokalnih lidera tračak nade da se u Srebrenici može pronaći dogovor za dobrobit svih:

„Ja ne vidim problem u tome što su se četiri političke partije okupile i razgovarale. Vi dobro znate da nije ništa potpisano. Sasvim je jasno da će organi partije odlučivati da li će SNSD ulaziti u vlast u Srebrenici.“

Pavlović i još uvijek nezvanični koalicioni partneri, predstavnici SDS, SDP i SBB ubijeđeni su da u Srebrenici treba biti preslikana situacija sa državnog nivoa, bez obzira na protekle lokalne izbore. Predsjednik Opštinskog odbora SDP-a Hakija Meholjić ističe kako je jedini cilj boljitak stanovnika Srebrenice.

„Mislim da se u Srebrenici naučilo davati previše sebi ovlasti – ’ako neće biti kao što ja kažem, onda nema dogovora’. Pa valjda moramo uvažavati i šta drugi kažu? Mi tražimo u Srebrenici suživot, ravnopravnost svih građana - i da nema ovdje ucjene prema bilo kome.“

Nije koalicija nego izdaja

Emir Suljagić
Emir Suljagić
Ravnopravnost svih građana, bez ikakvih prijetlni ikome, o čemu Meholjić priča, suprotne su iskustvima koordinatora Inicijative „Glasaću za Srebrenicu“ Emira Suljagića. Od pokretanja Inicijative Suljagić je pod budnom okom tamošnjih vlasti. Privođen je u policijske stanice i saslušavan. Formiranje skupštinske većine na ovakav način smatra izdajom.

„Razlog nije u tome što je to koalicija, odnosno skupštinska većina u kojoj je 10 srpskih i četiri bošnjačka odbornika, nego što je to 10 srpskih odbornika koji dolaze iz partija koje sistematski, godinama i ulažući novac poreskih obveznika negiraju genocid“, kaže Suljagić.

Suljagić ističe kako koalicija nije odraz stavova iz centrala političkih stranaka. Smatra kako su lokalni lideri SDP-a i SBB-a ovim odstupili od dokumenta koji se zove Platforna „Srebrenica 2020“ , koju su lideri njihovih stranaka podržali kada su podržali nestranačku kandidaturu Ćamila Durakovića za načelnika:

„Srebrenica nije još jedan u nizu opština u BiH. Jer da jeste, niti bi SNSD u zadnjih četiri ili pet godine potrošio 1,6 miliona maraka negirajući genocid, niti bi Milorad Dodik insistirao da ove godine na izborima za Srebrenicu važe pravila koja važe za ostatak zemlje. Dakle, to je kompletna idiotarija.“

I predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić smatra da se formiranjem ove koalicije krši prethodno dogovoren zajednički nastup bošnjačkih stranaka. Smatra da su interesi pojedinaca stavljeni ispred interesa Bošnjaka u Srebrenici.

„Ali očito je da su i u SDP-u i SBB-u pojedinačni, lični interesi i neki kaprici iznad općih interesa“, kaže Tihić.

Novoizabrani/ stari načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković kaže da je žalosno da se opet na Srebrenici lome koplja. Ukoliko skupštinsku većinu zaista budu činile ove četiri stranke, sa 10 Srba i četiri Bošnjaka, Duraković je najavio ostavku:

„Opština Srebrenica nema načelnika ukoliko ova koalicija ostane - da mi budemo jedna minorna skupina u Skupštini - četiri odbornika u odnosu na 10 Srba, to je nemoguće za Ćamila Durakovića da radi na toj platformi. I ja to neću. Ja nisam rob ni ličnih sujeta, niti ove funkcije i fotelje gdje sjedim.“

Da bi lokalni lideri četiri političke stranke mogle provesti dogovorenu platformu, te formirati većinu u Skuupštini opštine Srebrenica, moraju dobiti podršku predsjednika stranaka kojima pripadaju.

S obzirom da se u BiH od općih izbora 2010. godine ne radi ništa osim rekonstrukcija vlasti, moguće je očekivati da će nekoć žustri protivnici, danas pak dobri sagovornici Dodik i Lagumdžija dati zeleno svjetlo novoj koaliciji, a sve pod krinkom dobrobiti srebreničkog naroda.
XS
SM
MD
LG