Dostupni linkovi

U Srbiji vlada maksima: Građani su tu zbog države


Uprkos konstantnim uveravanjima vlasti u poslednjih nekoliko decenija, po kojima im je dobrobit građana na prvom mestu, Srbija je još uvek u zoni permanentne korupcije, ogromne nezaposlenosti, urušenog zdravstvenog i prosvetnog sistema, bez naznaka o skorom raskidu sa partokratijom i birokratizacijom.

Primera radi, kada je reč o životu običnog čoveka na neke zakazane operacije i medicinske preglede čeka se po nekoliko godina, dok je za povraćaj poreza na bebi opremu potrebno obijati pragove desetina državnih institucija, zbog čega mnogi roditelji od toga odustaju.

To su činjenice koje sociologu Vladimiru Vuletiću ukazuju da je, nasuprot smernici komesara za proširenje EU Štefana Filea da “Lideri treba da rade za građane i državu”, u Srbiji neprekidno na snazi maksima potpuno suprotnog značenja: “Građani su tu zbog države”.

“Videli smo da su često bili na neki način žrtve države. Nekakvih državnih projekata, zamisli i interesa, bez obzira da li je nekada bilo reči o ratovima u koje su građani bili gurani zbog nekakvih državnih interesa i suprotno interesima pojedinaca. Dakle, taj problem u Srbiji postoji dugo i još nije prevaziđen i mislim da će to biti jedna od osnovnih stvari koju ćemo morati da menjamo na putu ka Evropskoj uniji”, smatra Vuletić.

Upitan o konkretnim potezima, koje je uz deklarativno zalaganje, država povukla za dobrobit svojih građana, Vuletić objašnjava da se oni uglavnom svode na najave ambicioznih planova, dok su u realnosti sve snage usmerene na zadovoljavanje interesa države i partija.

“Ono što mi ovde vidimo je da se govori često o nekakvim projektima koji će u budućnosti dovesti do poboljšanja položaja građana, a ono što se trenutno namiruje su interesi države i što je još gore, interesi partokratije. Zapravo, ono što u Srbiji predstavlja poseban problem možda i nije toliko zadovoljavanje interesa države, koliko to što se stranke kriju iza države i što je koriste kao neku vrstu dimne zavese ili magle u kojoj pokušavaju da realizuju svoje uskopartijske interese. Onoga trenutka kada dođu na vlast i steknu mogućnost da koriste državu za realizaciju svojih interesa, jednostavno to čine. To je ono što je problem i moraju se pronaći mehanizmi da se onemogući zloupotrebe nacionalnih I državnih interesa za te uskogrupne i pre svega partijske interese”, zaključuje sociolog Vladimir Vuletić.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG