Dostupni linkovi

U Srbiji proglašena trodnevna žalost, Dunav raste


Prizor iz Smedarevske Palanke, 20. maj
Prizor iz Smedarevske Palanke, 20. maj
Vlada Srbije proglasila je 21, 22, i 23. maj za dane žalosti zbog žrtava u katastrofalnim poplavama.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je na sednici vlade da je u potopljenom Obrenovcu pronađeno 14 žrtava i da je sedmoro njih verovatno umrlo prirodnom smrću.

"Rezultati obdukcije jasno će biti predočeni za svako lice. Razmere katastrofe koja je pogodila Srbiju desetostruko su snažnije nego sto je to u ostalim zemljama regiona, ali nadam se da se po broju žrtava to neće videti", rekao je Vučić i dodao da će možda u petak biti moguće da se ukine stanje vanredne situacije u državi.

Zbog vremenskih uslova i opadanja reke Save situacija sa poplavama u Srbiji počela je da se popravlja ali su takozvane "leđne vode” i natopljeni bedemi stvorili još problema, kao što se dogodilo u obrenovačkom naselju Zabrežje iz kog je evakusan veliki broj stanovnika.

Termoelektrana Nikola Tesla A
Termoelektrana Nikola Tesla A
Nadležni su saopštili da se na terenu čini sve da se od poplava sačuva termoelektrana Nikola Tesla A u Obrenovcu, koja je okružena bedemima od Save i leđnih voda, i oko koje je napravljeno pravo ostrvo radi zaštite tog strateškog objekta.

"Bez obzira što se Kolubara odbija od Save, ne očekujemo da nam se ponovi nešto ni blizu što se dogodilo u prvim danima krize", rekao je premijer Vučić.

Prema prvim procenama, posledice od poplava u Srbiji biće više od 0,64 odsto BDP, što je uslov da se aplicira za pomoć iz Fonda solidarnosti Evropske unije. Najavljeno je i da će uskoro će u Beogradu biti biti formirana kancelarija za humanitarnu pomoć.

Dramatično u Ubu

Proteklanoć ponovo je bila dramatična u Ubu gde je rastao vodostaj Tamnava zbog plavnog talasa Save. Naređena je hitna evakuacija sela Lisopolja koje je bilo najugroženije. U ovoj opštini zabranjena je upotreba vode za piće zbog čega apeluju za pomoć u flaširanoj vodi.

Telefonski brojevi za pomoć

Telefonski brojevi za pomoć

Ukoliko im je potrebna pomoć zbog poplava ili za slučaj nužne evakuacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je tri telefonske linije na koje se građani mogu obratiti nadležnima: 011/2741-157, 2289 208, 282-943, 2282-944 i 2282 910.

U MUP-u preciziraju da ove linije treba koristiti isključivo za evakuaciju i pomoć ugroženim građanima, ne za dobijanje informacija. U Ministarstvu unutrašnjih poslova formiran je kol - centar preko koga svi koji žele da pruže pomoć u vanrednoj situaciji mogu da dobiju informacije. Brojevi su: 011 / 312-0741, 312-0739, 312-9939, 312-0742 i 312-0646.

MUP poziva građane i da prijave nestanak osoba sa područja pogođenih poplavama pozivom na sledeće brojeve telefona dežurnog Operativnog centra MUP-a Srbije:
0800100600, 011/274-10-19, 011/3617-223, 011/3617-224

Vlada Srbije je saopštila da pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima Srbije mogu slati putem SMS poruka na broj 1003 Cena poruke je 100 dinara
Branislav Sarić, načelnik Centra za vanredne situacije, rekao je za Radio Slobodna Evropa da su svi meštani na vreme evakuisani i bezbedno smešteni, ali da opasnost od novih poplava nije prošla.

"Sinoć smo ponovo imali povećan vodostaj u Tamnavi zbog plavnog talasa Save, zbog čega je naređena evakuacija sela Lisopolja. Tokom noći izvršili smo evakuaciju preostalog stanovništva, jer je ranije tri četvrtine ovog sela već bilo evakuisanoprilikom poplave od 18. maja. Sve evakuisane smo smestili u osnovne škole mestima Ub i Brgule", rekao je Sarić.

Na celoj teritoriji Opštie Ub zabranjena je upotreba vode za piće iz lokalnih vodovoda, bunara i izvora. U Ubu i prigradskim naseljima snabdevanje stanovništva se vrši cisternama, au 28 sela žiteljima se deli flaširana voda, koje već ponestaje u magacinima.

Ubu su, pored vode, sada najpotrebnija sredstva za higijenu i dezinfekciju.

"Vapimo i tražimo pomoć u vodi za piće sredstvima za ličnu higijenu i dezinfekciju. Hitno su nam potrebni sapun, deterdžent, asepsol i galiset u velikim količinama. Velike seoske površine su zatrovane i kontaminirane i treba na vreme da se skine ovaj grbi mulj i da se izvrši dezinfekcija kako bi se vratili u normalu", rekao je Sarić.

TE Moravu delili centimentri od isključena

Termoelektrana Morava u Svilajncu, nije prekidala rad iako je juče, u jednom trenutku pretila opasnost da je poplavi reka Morava, koja protiče pored nje.

Direktorka Termoelektrane Mirjana Stevanović kaže za Radio Slobodna Evropa da elektrana trenutno radi bez zastoja, proizvodeći dnveno 100 megavata dnevno, kao i da su preduzete mere za obezbeđivanje dovoljnih količina uglja.

"Nedostaje nam ugalj iz Kolubarskog basena, a ni pruga do Kolubare neće biti skoro osposobljena tako da smo sa JP za podzemnu eksploataciju uglja dogovorili isporuke uglja iz rudnika Resavaica. Sa Železnicom Srbije već je dogovoreno da se obezbedi prevoz uglja od Resavice do termoelektrane u Svilajncu i da očekuje da će to već danas biti učinjeno. Nadamo se da će već danas početi da nam redovno prstiže ugalj iz Resavice što će nam omogućiti nastvak normalnog snabdevanja i rada", rekla je Stevanovićeva.

Ona je podsetila da je Morava juče dostigla nivo od sedam metara i 37 centimetara, objasnivši da je vodostaj narastao još samo tri centimetra na sedam metara i 40 centimetara termoelektrana bi morala da prekine proizvodnju električne energije.

"Bili smo jako uplašeni jer nikada nismo imlai taj nivo Velike Morave pored naše termoelektrane. Sada je vodostaj Morave ispod sedam metara, mi srećni i zadovoljni i nadamo se da se nivo neće povećavati, a mi nastaviti da radimo bez problema", rekla je Stevanovićeva.

U Bajnoj Bašti najteže

U užičkom kraju opštine Bajna Bašta i Kosjerić i dalje su u teškoj situaciji. U Bajnoj Bašti svakog sata se pojavljuju nova klizišta, regionalni putevi su blokirani odronima, neka sela zbog uništenih cevovoda su danima bez vode.

Meštani ne žele da izađu iz svojih kuća. Radomir Filipović šef Kriznog štaba, prvi čovek bajnobaštanske opštine pokušava da stigne do ugroženih područja, a želi da pomogne i susednoj Srebrnici - mesnoj zajednici Skalene koja je takođe potopljena.

Bajina Bašta, 20. maj
Bajina Bašta, 20. maj
"Sinoć je trebala da bude evakuacija, jutros sam poslao ekipe, oni i dalje odbijaju, a prosto imam situaciju da kuća stoji, a oko nje sve otkinuto. Jedini pristup imam preko njiva ili helikopterom. Veliki problem je taj donji kraj ka Ljuboviji, Okletac, Bačevci, Ovčinja, Gvozdac. Evo sada, Trbovo, jedna ulica mi je otišla u potok, druga takodje otišla u potok, borimo se koliko možemo, svaki čas dobijamo informacije o novim klizištima", kaže Filipović.

"Taman mislimo da su stala klizišta, a ono pojave se nova, nemamo još uvek sliku o njihovom broju, jutros su volonteri otišli na teren. A tamo preko puta nas, Bosna, Srebrnica, deo Srebrnice - Skelani sedam dana nemaju vode, danas ćemo pokušati sa našim komunalnim službama da im pomognemo sve što možemo. Oni su potpuno odsečeni od sveta. Bosna je u haosu", ističe on.

Kosjerić se polako oporavlja. Ima, takođe, veliki broj klizišti, ali građevinski radovi počinju. Stiže i prva mehanizacija.

"Najveći zadatak sada je urediti ono što je najviše uništeno. Odmah treba početi radove u Sečoj Reci i Zarićima. Tu su velike štete i ima dosta klizišta. Prva mehanizacija stigla nam je iz Priboja", navodi Milijan Stojanić, predsednik opštine.

Opštinu Kosjerić posetio je ministar bez portfelja Velimir Ilić i pokušao da uteši meštane kojima su kuće porušene zbog pojave klizišta.

"Mi imamo projekte gotove za one srpske kuće, možemo vam ponuditi projekte za vaše srušene kuće da ne bi ste plaćali izradu novih projekata, a sigurno neće se građani buniti ako dobiju kuću po kvadratu ispod 400 evra, koja će biti u srpskom stilu, karakterističnom za ovaj predeo", tvrdi Ilić.
XS
SM
MD
LG