Dostupni linkovi

Dan Žalosti u Srbiji


Komemoracija stradalim pripadnicima vojske, 15.03.2015.
Komemoracija stradalim pripadnicima vojske, 15.03.2015.

U Srbiji je nedelja 15. mart Dan žalosti zbog nesreće u kojoj je u padu vojnog helikoptera, koji je prevozio životno ugroženu bebu iz Raške u Beograd, poginulo sedmoro ljudi, među kojima i beba stara pet dana.

Transportni helikopter Mi-17 srušio u petak uveče u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu, a u udesu su poginuli pilot Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar i letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Komemoracije stradalim pripdanicima vojske i zdravtsvenim radnicima

U Beogradu je održan komemorativni skup četvorici pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane VS.

Od pilota majora Omera Mehića, pilota kapetana Milovana Đukalića, zastavnika Nebojše Trajića i mehaničara letača zastavnika Ivana Miladinovića u Komandi RV i PVO u Zemunu oprostili su se članovi porodica, kolege, predstavnici državnog vrha, prijatelji.

U Zdravstvenom centru Novi Pazar održava se komemoracija povodom smrti dvojice zdravstvenih radnika Dževada Ljajića i Miroslava Veselinovića.

Gradsko veće Novog Pazara proglasilo je trodnevnu žalost u tom gradu.

“Proglašavamo Dan žalosti u Novom Pazaru – nedelju, ponedeljak i utorak. Drugi zaključak je da ćemo, koliko bude u našoj mogućnosti, pomoći porodicama svih nastradalih”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

U sredu prvi izveštaji o nesreći

Ministri odbrane Bratislav Gašić, zdravlja Zlatibor Lončar i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić u usobtu uveče su u Novom Pazaru obišli porodice poginulih. Gašić je izjavio da nema ništa novo u istrazi u vezi pada helikoptera i da će javnost biti obaveštena čim se pojave novi detalji.

“Sve su to bili profesionalci, ljudi koji su posvetili svoj život vojsci, najbolje što je Vojska Srbije imala, sigurno… Dvojica zdravstvenih radnika, takođe velikih humanitarca su sve učinili da spasu taj mladi život”, rekao je Gašić i dodao da je reč o helikopteru koji je u VS bio najbolji, sa svim uređajima za noćni let. On je međutim rekao da ne želi da komentariše navode da helikopter nije imao goriva, kao ni stručnost pilota.

Prvi izveštaj o uzrocima helikopterske nesreće trebalo bi da bude objavljen u sredu. Formirane su dve komisije, koje bi trebalo da utvrde odgovornost i uzroke tehničke prirode.

Mesto pada helikoptera 14.03.2015.
Mesto pada helikoptera 14.03.2015.

Beba sa respiratornim problemima nalazila se u sanitetskom vozilu koje je bilo zaglavljeno zbog odrona na putu između Novog Pazara i Kraljeva.

Kada je upućen helikopter mediji su preneli da je beba imala kiseonika samo za još sat vremena. Bilo je predviđeno da helikopter sleti u Beograd i da beba bude prevezena na Institut za majku i dete.

Brigadni general Predrag Bandić koji je lično dao naređenje da se krene u akciju spasavanja bebe na zahtev zdravstenih institucija, naveo je da je nakon sagledavaja meteorološke situacije na aerodromima i u ličnom kontaktu sa posadom u potpunosti bio uveren u spremnost za ispunjavaje zadatka.

"Pre poletanja u potpunosti smo uvereni u ispravnost helikoptera, odabrali smo letelicu koja je opremljena svim neophodnim uređajima i koji su bili ispravni za izvršenje takvog zadatka a posada koja je izvršavala zadatak bila bi ponos svakog komndanta", rekao je Bandić.

Let se odvijao normalno do Raške, gde su prihvatili bebu. Takođe se odvijao bez problema do Mladenovca, a onda je došlo do pogoršanja vremena. U takvim okolnostima odlučeno je da je najbolje da se sleti na aerodrom "Nikola Tesla", kao lokaciju koja je sa sobom nosila najmanje rizika, naveli su predstavnici Vojske Srbije na konferenciji za medije u Domu Vojske.

Dan žalosti i u Republici Srpskoj. Telegrami saučešća iz regiona

Vlada RS donela je na telefonskoj sednici odluku da i u tom bh. entitetu u nedelju bude Dan žalosti zbog helikopterske nesreće u Srbiji.

Telegrami saučešća stigli su od zvaničnika iz regiona. Predsedica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila je predsedniku Tomislavu Nikoliću izraze iskrenog žaljenja zbog tragedije, dok je predsednik Slovenije Borut Pahor i uz najdublje saučešće Nikoliću i porodicama nastradalih, ponudio pomoć te zemlje ukoliko ona bude potrebna.

XS
SM
MD
LG