Dostupni linkovi

U Preševo stiže više od 1.000 izbeglica dnevno


Prihvatni centar Preševo
Prihvatni centar Preševo

U Prihvatni centar u Preševu tokom novogodišnjih praznika dnevno je stizalo oko 1.200 izbeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana, koje su odmah nakon registracije i dobijanja potrebnih dokumenata nastavljale put prema Šidu.

U Crvenom krstu u tom mestu kažu da ima dovoljno tople odeće, obuće i hrane, ali i pored toga sve više izbeglica stiže u Srbiju sa zdravstvenim problemima.

Ahmet Halimi, sekretar Crvenog krsta u Preševu, kaže za Radio Slobodna Evropa da su ta humanitarna organizacija, kao i sve ostale službe koje se bave prihvatom izbeglica, radile i tokom praznika tako da nije bilo nikakvih zastoja.

“Izbeglice pristižu svakodnevno, a tako je bilo i prethodnih prazničnih dana kada ih je u proseku dnevno pristizalo oko 1.200. Aktivisti Crvenog krsta radili su bez prekida i tokom novogodišnje noći, kada smo delili i paketiće za decu”, kaže Halimi.

Izbeglice se, zbog snega i veoma hladnog vremena sa temperaturama ispod nule, od punkta u Miratovcu na granici Srbije i Makedonije, prevoze autobusima, do Prihvatnog centra u Preševu.

“Pao je sneg i temperature je oko minus osam stepeni zbog čega je organizovan autobuski prevoz izbeglica od Miratovca do Preševa”, kaže Halimi.

Crveni krst deli suve obroke, hranu u konzervama, dugotrajno mleko u tetrapaku, hleb u folijama, kao i specijalne pakete za decu i žene.

Ima dovoljno tople odeće, obuće i hrane, ali i pored toga sve većem broju izbeglica koji stižu u Srbiju potrebna je pomoć zbog zdravstvenih problema.

Doktor Mitat Sahiti, direktor Doma zdravlja u Preševu, kaže za naš program da zbog snega i veoma hladnog vremena, sve veći broj izbeglica, među kojima je dosta dece, stiže u Preševo sa tegobama izazvanim velikom hladnoćom.

“Najviše izbegličkih porodica stiže sa decom kod kojih dominiraju prehlade, nazebi i visoke temperature, a pomoć se ukazuje i hroničnim bolesnicima”, veli Sahiti.

Njima se odmah po ulasku u Srbiju ukazuje zdravstvena pomoć, a lekarske ekipe iz gradova na jugu Srbije, danonoćno dežuraju u Miratovcu i u Preševu, tako da do sada nije bilo težih zdravstvenih posledica.

“Imamo dovoljno lekova za sve te tegobe, kao i infuzione rastvore za one kojima je to potrebno, tako da uspevamo sve da ih zdravstveno zbrinemo”, kaže naš sagovornik.

XS
SM
MD
LG