Dostupni linkovi

U požaru izgorio dio bolnice u Bihaću, nema povrijeđenih


Požar u bolnici u Bihaću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Požar u bolnici u Bihaću

U velikom požaru koji je izbio u petak u ranim jutarnjim satima izgorio je jedan od objekata Kantonalne bolnice Bihać, ali na sreću nije bilo povrijeđenih.

Prema podacima Civilne zaštite, izgorio je potpuno krov na objektu, gdje su smješteni objekti hirurgije i urologije, a gašenje je izazvalo prodiranje vode u prostorije, tako da je uništen i dio opreme.

Kako je za RSE rekao pomoćnik direktora Kantonalnog štaba Civilne zaštite USK Muhamed Pečenković, pacijenti, njih oko 400, su evakuirani u druge zgrade unutar bolničkog kruga, a hitni slučajevi koji budu pristizali preusmjeni su na bolnice unutar Kantona, u Sanski Most, Cazin i druge gradove. U pomoć su pristigli i zaposleni iz bolnice iz Karlovca, iz susjedene Hrvatske.

Ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona Šefik Smlatić za RSE je izjavio da je istraga o ovom događaju već počela. Jedinice za protivpožarnu zaštitu i Krim-služba MUP-a USK su izašli u petak rano ujutro na teren.

"Nezvanična informacija je još uvijek to da je požar buknuo negdje na dijelu krova glavne zgrade i onda se jednostavno proširio", kazao je ministar.

"To je objekat koji je jako star. Najvjerovatnije su krive elektroinstalacije, ali istraga će to utvrditi. Ono što je najveći problem za cijelu bolnicu je to što sada operativni trakt nije u funkciji. Takav nemamo više nigdje u Kantonu", kaže ministar Smlatić.

„Kantonalni štab Civilne zaštite i Vlada Kantona su na hitnoj sjednici predložili da se zbog razmjera štete i nesreće koja se dogodila na objektu Kantonalne bolnice izvrši medicinsko zbrinjavanje pacijenata sa područja cijelog Kantona. S obzirom da su odjeli hirurgije totalno izvan upotrebe, hirurške sale i tako dalje, Kantonalni štab je predložio, a kantonalna Vlada će usvojiti odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Kantona“, rekao je za RSE rekao je pomoćnik direktora Kantonalnog štaba Civilne zaštite USK Mehmed Pečenković, te dodao da će općinska komisija izvršiti procjenu štete.

O uzrocima požara Pečenković nije želio govoriti, a MUP će, kako je kazao, istragom utvrditi uzroke izbijanja požara.

Nadljudskim naporima vatrogasaca iz Bihaća, Cazina i Bosanske Krupe, pripadnika policije i Oružanih snaga BiH požar koji je u petak rano ujutro oko dva sata zahvatio Kantonalnu bolnici u Bihaću, stavljen je pod kontrolu iza tri sata ujutro.

Bolnica u Bihaću se prostire na 84.000 kvadratnih metara površine i brine o zdravlju 300.000 stanovnika Kantona. Zapošljava 850 osoba.

  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG