Dostupni linkovi

Dubrovnik: U nedjelju referendum o golfu resortu na Srđu


Pogled sa Srđa na Dubrovnik
Pogled sa Srđa na Dubrovnik
Dok kontroverzni izraelski investitor apartmansko-golferskog kompleksa na brdu Srđ iznad Dubrovnika najavljuje produljenje turističke sezone i nova radna mjesta, lokalni građanski aktivisti tvrde da se radi o još jednom nekretninskom projektu, koji se od drugih takvih projekata razlikuje samo po ogromnom profitu kojeg bi donio investitoru.

Nešto više od 37.000 Dubrovčana u nedjelju će na referendumu odlučiti žele li nad svojim glavama – na brdu Srđ – ogroman apartmansko-golferski kompleks, ili – kako žele protivnici izgradnje - neki drugi sadržaj koji će poštivati javni interes.

Investitor je kontroverzni izraelski biznismen Aron Frenkel, a njegova supruga Maja Brinar Frenkel, nekadašnja pomoćnica ministra gospodarstva u Račanovoj vladi, pobraja što će se sve izgraditi na Srđu:

„Golf od 18 rupa, golf od 9 rupa, sportske, rekreativne i druge vrste parkova, šetnice, konjički klub, konjičke staze, biciklističke staze, teniske terene, športsku dvoranu, 240 vila i jedan hotel, te u turističkim zonama 'Bosanka Jug' i 'Bosanka Sjever' – apartmansko naselje i još jedan hotel.“

Protivnici izgradnje okupljeni u inicijativi „Srđ je naš“ imaju niz zamjerki – od toga da se radi o nekretninskom, a ne sportsko-rekreacijskom projektu, da će se opteretiti gradsku infrastrukturu, da se nauštrb javnog forsira privatni interes, da će se napraviti još jedan „grad duhova“ koji će dva mjeseca živjeti, a deset mjeseci biti napušten, kakvih je puna Španjolska, itd, itd.

Zašto u nedjelju glasati „protiv“ – pojašnjava pravni stručnjak „Zelene Akcije“, inače rođeni Dubrovčanin, Enes Čerimagić:

„Glasanje 'protiv' na ovom referendumu znači otvaranje mogućnosti za nove projekte koji će uzeti u obzir potrebe građana Dubrovnika i samog grada Dubrovnika. Dakle, otvorit će se mogućnost za izradu jednog novog urbanističkog plana uređenja koji će biti na korist svima.“

Tajni pregovori

Međutim, kao da se radi o borbi Davida sa ne jednim, nego s više Golijata. Premijer Zoran Milanović mrtav-hladan prejudicira rezultate referenduma i govori o golf-resortu na Srđu kao o gotovoj stvari, a bivšem ministru turizma Veljku Ostojiću je iz naftalina izvučena afera s nekretninama istog trena čim je za Srđ rekao kako je to nekretninski, a ne sportsko-rekreativni projekt, Njegov nasljednik na toj fotelji Darko
Đuro Capor
Đuro Capor
Lorencin d prvog trena na funkciji podupire projekt golfa na Srđu. O tome za naš radio Đuro Capor iz incijative „Srđ je naš“ kaže:

„Bez obzira na referendum i volju građana, ministri i premijer nevjerojatno uporno zagovaraju ovaj projekt, što zapravo ne bi ni smjeli prije odluke Dubrovčana. Najviše zabrinjavaju neistinite izjave ministra Lorencina da se cijeli projekt nalazi na privatnom vlasništvu investitora, a otkrili smo da je 81 hektar gore – dakle više od jedne četvrtine cijelog projekta – državno vlasništvo. Također, otkrili smo da traju neki tajni pregovori između Vlade i investitora o prodaji ili koncesiji nad tim zemljištem, o čemu dubrovačka i hrvatska javnost apsolutno ništa ne znaju!“

A po Caporovim informacijama, za projekt golfa na Srđu vrlo je energično kod premijera Milanovića lobirao i sam predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Za golf, a protiv građanskem inicijative angažirana je najskuplja marketinška agencija u Hrvatskoj, a dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić - koji je izabran na tu funkciju nakon obećanja da će se o Srđu odlučivati na referendumu - u četiri godine mandata nije ga organizirao.

„A kada su sami građani izborili referendum,Vlahušić ga na svaki način opstruira“, kaže Capor.

„Dakle, očito je da i gradska vlast i investitor i PR agencija koja provodi kampanju dezinformiranja građana na terenu rade isključivo u interesu investitora – tvrtke 'Razvoj golf'", dodaje Capor.

Referendum je valjan ako na njega iziđe 50 posto plus jedan upisani birač, a ako više od pola izišlih zaokruži „protiv“ - morat će se odustati od projekta golfa na Srđu.
XS
SM
MD
LG