Dostupni linkovi

U iščekivanju rekonstrukcije Vlade: Partijska pijaca, spekulacije i samohvala


Vlada Srbije
Vlada Srbije
Do kraja ove nedelje, kako je najavljeno, javnost u Srbiji će napokon znati ko iz Vlade nakon skoro godinu dana rada odlazi, ko ostaje, da li su izbori konačno stavljeni ad akta. Pred Vladom Srbije, koja se prvih godinu dana bavila briselskim sporazumom sa Prištinom kako bi krenula na nepovratni evropski put, sada su ozbiljni poslovi sređivanja unutrašnjih prilika u državi koja je na ivici bankrota - rekonstrukcija Vlade, gromoglasno najavljena od strane najjačeg koalicionog partenra, naprednjaka potpredsednika Aleksandra Vučića.

Svaka partija bi trebalo da odluči koga se odriče u Vladi, u javnosti sve to liči na još jednu partijsku trgovinu. Mediji su prepuni izjava ministara koji sami sebe hvale, poneko se blago samokritikuje, neki se potpuno prave ludi, kao, oni imaju pune ruke posla, pa nisu tu. Šta će od svega biti, ostaje još malo da se vidi u ovoj priči koja predugo traje.

„Biti ministar, mora da je fantastično! Pričinjava veliko zadovoljstvo čoveku koji radi taj posao. I ljudi se veoma, veoma teško odriču takve pozicije“, kaže izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Zoran Lučić, i za utehu, dodaje:

“To nije samo kod nas, to je svuda u svetu. Na svim izborima u svetu, svako ko je na vlasti, želeo bi tu da ostane, po prirodi stvari. Dakle, mi ne možemo očekivati da će ministri da se povlače samo zbog toga što su napravili greške. Ali, ukupna atmosfera u društvu treba da bude takva, da se to prosto podrazumeva.“

Videće se uskoro koliko će biti ozbiljne promene u Vladi, u kojoj neki ministri, zbog ozbiljnih gafova nije trebalo ni da sačekaju rekonstrukciju. U prosveti afera sa ukradenim testovima, u poljoprivredi sa aflatoksinom u mleku, u kulturi sa raspodelom sredstava i skandaloznim kadrovskim rešenjima.

Javnost je zasuta nizom spekulacija na temu ko odlazi, ko ostaje. Mrka (ministar za infrastrukturu) leti, Obradoviću (ministru prosvete) nema spasa, Knežević (ministar poljoprivrede) se ipak udavi u mleku, Slavici (ministarki zdrastva) neće pomoći ni infuzija, Alisa (ministarka sporta) odlazi u svlačionicu... Mediji su već rekonstruisali Vladu, čaršija nagađa a partijski lideri samo draškaju njenu radoznalost. Ministri, uključujući i premijera i njegovog prvog potpredsednika, za sada ne pominju ni jedno ime. Aleksandar Vučić je izgovorio makar brojku, najmanje tri ministra iz njegove stranke će leteti, Dačić se ne nadmeće. Poslušajte najnovije iskaze nekih od ministara.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00
Direktan link

Tako kažu ministri, a građani?

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
Direktan link

Ti mene Konstantinovićem, ja tebe Jevanđeljem

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, svestan svoje snage, poručuje koalicionim partnerima da je druga solucija, ako ne bude ozbiljne rekonstrukcije, izbori. A onda će, valjda, premijer biti premijer.

„Pa, dobro, ako ste bili super, čestitam vam na tome. Pa nastavite da budete super. Samo ćemo da vidimo kako i gde.“

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Zoran Lučić o tome kome na ruku ide rekonstrukcija Vlade kaže:

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
„To može da pomogne samo Vučiću, on je u ovom trenutku zvezda na našoj političkoj sceni. Čovek koji ima neprikosnovenu podršku biračkog tela. Tako da je njegova snaga nesumnjiva. Da li su u stanju ostali da mu se odupru? Ukoliko se budu preterano odupirali, novi izbori će da promene stvari dramatično.“

Premijer Ivica Dačić koji malo-malo pa ovih dana sluša nadmetanja naprednjaka koji javno uzvikuju „Vučića za premijera“, uprkos tome što on opet javno odgovara da ga to ne interesuje, a da bi mogao da hoće to biti očas posla, našao se ovog vikenda u unakrsnoj paljbi tv voditeljke koja nikako da odustane od pitanja hoće li ministar prosvete Žarko Obradović biti rekonstruisan.

„Ovo što me pitate nije u redu zato što... mislim, u redu je da me pitate, ali morate da odate priznanje da je SPS stranka koja se najviše menjala svih ovih godina. Koliko će ministara biti promenjeno iz SPS-a? Sigurno će biti promena“, završio je Dačić.

Iako ne spori da može doći do ozbiljne rekonstrukcije Vlade, dugogodišnji hroničar partijske scene Srbije Milan Milošević objašnjava zašto cela dosadašnja priča o rekonstrukciji liči na međupartijske nagodbe.

„Uprkos izbornim obećanjima, nije se promenila suština vladavine a to je partijska država. E sad, očigledno u Vladi u kojoj jedna partija dominira a nema najvišu poziciju, da rastu ambicije. Sa druge strane, Vlada se suočava a osnovnim problemom a to je ekonomski neuspeh. I sad treba neko da plati na mostu, na ćupriji“, rekao je Milošević.

Nova podela kolača događa se nakon godinu dana rada Vlade u kojoj su se stvari u međuvremenu bitno promenile, jer je podrška Naprednoj stranci potpredsednika Vučića tako narasla a drugih stranaka manje više pala, da je potpuno jasno u čijim rukama je mač. I to u trenutku kada, zna to najjači čovek Srbije, ovu Vladu tek čekaju izazovi. Urušena ekonomija i evropski skrining. Socijalisti Dačiću nije preostalo drugo, nego da posegne za, ni manje ni više, nego Biblijom. Kad može naprednjak Vučić da citira gurua antimološevićevske Srbije, Radomira Konstantinovića, zašto Dačić ne bi mogao Jevanđelje po Mateji?

„Široka vrata i široki put što vode u propast i mnogo ih ima koji idu njima. Uska vrata i tesan put što vode u život, malo ih je koji ga nalaze.“
XS
SM
MD
LG