Dostupni linkovi

U Egiptu 14 mrtvih, vlast optužuje Muslimansko bratstvo


Eksplozija u Mansuri
Eksplozija u Mansuri
Najmanje 14 osoba poginulo, a više od 120 povređeno u snažnoj eksploziji automobile bombe kod policijske stanice u gradu Mansuri, 120 kilometara severno od Kaira. Za sada se ne zna ko je aktivirao eksploziv, ali zvaničnici uveravaju da napad za cilj ima sejanje atmosfere straha pred referendum o ustavnoj reformi.

Kod same zgrade policijske uprave eksplodirao je minirani automobil, a istovremeno je aktivirana i naprava kućne izrade, prenosi Itar-Tas. Zvaničnih podataka koji bi potvrdili detalje još nema. Ranjen je načelnik gradske policije, dok je šef njegovog kabineta poginuo. Eksplozija je bila toliko snažna da se obrušio deo četvorospratnice. Velika šteta je načinjena i na okolnim zgradama. Shaima je svedok napada:

"Sve ovo se događa protiv božije volje – ubijanja i razaranja, uništavanje života ljudi. Svi su očajni. Niko ne spava. Želimo samo mir. Ovo je protiv Boga, ovo nije islam. Niti je ovo pravda”.

U trenutku eksplozije u kombiju ispred zgrade bilo je 15 policijaca. Iz zapaljenog vozila u prvom trenutku su izvučena četiri tela. Na mestu masakra nalazi se desetine vozila hitne pomoći i spasilačke ekipe.

Lekari gradskih bolnica uputili su apel građanima da daju krv, zbog velikog priliva povređenih, od kojih su mnogi u kritičnom stanju. U samom gradu je proglašena vanredna situacija.

Mada odgovornost za napad još nije preuzeta, portaprol privremene vlade optužio je Muslimansko bratstvo za orkestrirani napad i označio ga kao terorističku organizaciju. Samo Muslimansko bratsvo odgovorilo je osudom napada, a u saopštenju poziva da se počinici izvedu pred lice pravde, te konstatuje da je napad usmeren protiv jedinstva egipatskog naroda.

Premijer Hazem el-Beblavi poručio je da počinioci pravdu neće izbeći, dok portarol vladinog kabineta Šerif Šovki, konstatuje da je Muslimansko bratstvo “pokazalo svoje ružno lice terorističke organizacije prolivanjem krvi i ugrožavanje egipatske bezbednosti”, kako prenosi reporter Al džazire.

Napad se dogodio sedmicu uoči održavanja referenduma o novom egipatskom ustavu, pripremljenom od strane zvaničnika vojne vlade, a što je zamišljeno kao prvi korak ka uspostavljanju demokratije nakon svrgavanja predsednika Mohameda Morsija u julu ove godine. Ministar unutrašnjih poslova Mohamed Ibrahim u tome vidi jasnu vezu:

“Svi ovi incidenti su izvedeni kako bi se diverzijama i terorisanjem ljudi zaplašili pred referendum. Ali uveravam ljude da postoji plan pripremljen u saradnji sa vojnim snagama za zaštitu na najvišem nivou svih izbornih centara. Uz Božiju volju taj dan će proći mirno”.
XS
SM
MD
LG