Dostupni linkovi

Pretnje svedocima otmice putnika iz voza Beograd - Bar 1993. godine


Bruno Vekarić
Bruno Vekarić
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je da su svedocima otmice putnika iz voza Beograd-Bar 1993. godine, kao i tužiocima i policajcima koji rade na tom slučaju upućene ozbiljne pretnje od strane Boračke organizacije "Višegrad". To udruženje, kako se navodi, danima objavljuje dezinformacije o otmicama svedoka i njihove dece tokom noći, o "višemesečnom neovlaštenom i nazakonitom vršljanju" po Višegradu, a tom prilikom
zaprećeno je i "samoorganizovanjem" ako se ne obustavi ova "prljava igra".

"U javnost se upućuju pretnje u pokušaju da se skrene pažnja sa eventualne sopstvene odgovornosti nekih pripadnika boračke organizacije zbog ratnog zločina na teritoriji opštine Višegrad, kada je ubijeno najmanje 19 civila", ističu u Tužilaštvu za ratne zločine.

To je nedopustivo jer se radi o direktnom ometanju postupka, rekao je za naš radio portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić:

„O tom se ćutalo dugo vremena i sada smo već ušli u fazu postupka da možemo da kažemo da je zločin manje više rasvetljen. Pripremamo se za sledeću procesnu fazu. U tom kontekstu počinju u javnosti da se pojavljuju vrlo ozbiljne pretnje, saopštenja različitih udruženja, koje su direktno usmerene ka zastrašivanju svedoka i ka pretnji nosiocima i pravosudnih funkcija, odnosno tužiocima koji rade na tom predmetu, i policajaca. Podsetimo da je formiran novi tim predsednika MUP-a Srbije koji predano rade na ovom predmetu ovde, a isto tako slična ekipa je napravljena u Bosni. Te pretnje su vrlo ozbiljne iz više razloga. Prvo što se na taj način opstruiše postupak, to se u procesno pravnom smislu zove ometanje postupka, a s druge strane pokušaj da se tim saopštenjima i dezinformacijama koje se njima šalju, zaplaše svedoci. Mi ćemo tome stati na put i nećemo dozvoliti da bilo ko na bilo koji način utiče na naš rad.“

Iz Tužilaštva podsećaju da su, zahvaljujući regionalnoj saradnji i sporazumima o ustupanju dokaza, potpisanih između ovog i Tužilaštva BiH odnosno Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, tužioci i policajci u ovom predmetu došli do materijala i dokaza koji će pomoći da se posle 22 godine rasvetli slučaj otmice putnika iz voza u stanici Štrpci.

Tužilaštvo BiH navelo je da je upoznato je sa pritiscima i pretnjama s kojim se sreću policijski službenici i tužioci Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, koji rade na istrazi o ratnom zločinu u Štrpcima i najoštrije osuđuje pritiske i pretnje usmerene na pravosuđe.

Tužilaštvo BiH, kaže se u saopštenju, intenzivno sarađuje s kolegama iz Srbije u ovoj istrazi i pruža im pomoć u rasvetljavanju ratnog zločina otmice i ubistva putnika bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije, koji su oteti iz voza u Štrpcima 1993. godine.

Zajednička saradnja na osnovu Protokola o saradnji koji je potpisan između dva tužilaštva, nastaviće se i u budućnosti u pravcu što bržeg otkrivanja i krivičnog procesuiranja odgovornih za ovaj zločina, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
XS
SM
MD
LG