Dostupni linkovi

U BiH i dalje požari, "gori" i državni novac


Cisterne za vodu koje dopunjavaju druge manje cisterne koje gase požar, foto: Mirsada Ćosić
Cisterne za vodu koje dopunjavaju druge manje cisterne koje gase požar, foto: Mirsada Ćosić
I dalje su aktivni požari na protoru istočne Hercegovine. Najteža situacija je na području opštine Istočni Mostar i Trebinjskih brda, gdje su ugrožena sela Zagora i Glasače. Policija je riješila još dva slučaja uzroka požara.

Kako kaže načelnik Opštine Istočni Mostar Radovan Palavestra, do sada je kompletan plato – od Jablanice, preko Rujišta, Pločnog, do Mostara – izgorio. Radi se o jednoj ogromnoj ekološkoj katastrofi, a požari još uvijek nisu stali. Palavestra ističe da je trenutno u opasnosti selo Gušići, a vatra prijeti i drugim selima.

„Iz Podraža je došao požar koji sada prijeti Laktu, naseljenom mjestu opštine Nevesinje“, kaže Palavestra.

Radi se o ogromnoj šumskoj površini. Palavestra apeluje da se ovoj maloj opštini pomogne.

„Ja znam da gori u svakoj opštini, međutim, ne gori svugdje šuma. Ovdje gori državni novac“, ističe on.

Na području trebinjskih brda dejstvovao je i helikopter oružanih snaga BiH, a na ovom području jedan krak požara ide prema selima Zagora i Glasače.

I dalje je aktivan požar između sela Klikovići i Taleža, ali se požar ne gasi, jer je prostor miniran. Uzrok ovog požara je otkriven.

„Ovdje je utvrđeno da je najvjerojatnije uzrok požara kratak spoj između niskonaponskih vodova“, navela je Rajna Parežanin, portparol Centra javne bezbjednosti Trebinje.

Po prijavi nadležnih, policija je provjerila još jedan navodni požar na Crkvini, iznad Trebinja.

„Utvrdili smo da nije bilo požara, ali je u pitanju nepoštivanje odluke o zabrani paljenja vatre na otvorenom“, kaže Parežanin.

Više požara aktivno je i u ostalim opštinama Istočne Hercegovine, a na terenu su pripadnici svih službi za gašenje koji ne dozvoljavaju da vatra ugrozi stambene objekte.

Potrebna pomoć u tehnici i ljudstvu

Nakon dramatičnog nedeljnog dana i noći, situacija na požaru iznad Boračkog jezera, na lokalitetu Boračka Draga, znatno je povoljnija. Djelovao je i turski helikopter koji je gasio požar koji se približio kućama na Boračkom jezeru, o čemu Husein Hodžić, pomoćnik načelnika u općinskoj službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo kaže:

„Po prestanku djelovanja helikoptera, odmah su vatrogasci, kolege iz Sarajeva, Zenice, iz tuzlanskog Kantona nastavili sa gašenjem sa zemlje, tako da očekujemo da ćemo danas imati pozitivnu situaciju, ako ne bi došlo do nekih velikih vremenskih oscilacija u vjetru. Nema ugroženih objekata, nema puno dima na Boračkom jezeru.“



Rizvana Ramiza, komandira profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, zatekli smo na lokalitetu Kiser u gašenju požara.

„Ovo je velika katastrofa. Ovo je užas. Ljudima treba pružiti veliku pomoć. Cijela država treba da pruži pomoć – u tehnici, u ljudstvu“, poručuje Ramiz.

Slično govori vatrogasac iz Zenice, Muris Buljubašić:

„Ja nisam vidio teži požar.“

Hodžić naglašava da se i dalje očekuje djelovanje helikoptera na ovom požaru.

„Dobili smo potvrdne informacije da će jedan biti i u posljepodnevnim satima. Kolege iz Sarajeva, Zenice i TK biće ovdje do kraja dana, bude li potrebe, ostaće i sutra. Svi smo tu, radimo“, izjavio je Hodžić.
  • Slika 16x9

    Mirsada Ćosić

    (Konjic, 1970) Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za žurnalistiku. Za Radio Slobodna Evropa počela raditi 2000. godine. Nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty. U radijskom iskustvu najveći značaj ima upravo saradnja sa RSE.

XS
SM
MD
LG