Dostupni linkovi

U Beogradu ćutnja o Đukanovićevim optužbama o Koštunici


Vojislav Koštunica na jednom od predizbornih mitinga u Beogradu, maj 2008.
Vojislav Koštunica na jednom od predizbornih mitinga u Beogradu, maj 2008.
Neskrivene optužbe premijera Mila Đukanovića na račun jednog od lidera opozicije u Srbiji i bivšeg predsednika države i premijera Vojislava Koštunice da je bio poslodavac onima koji su bili premijera Zorana Đinđića i podgoričkog urednika Duška Jovanovića, naišle su na muk u Beogradu.

Celi dan se čekalo na najavljeno saopštenje iz Demokratske stranke Srbije čiji je lider najdirektnije prozvan. Čak i za srpski politički ambijent u kome se u predizbornim kampanjama ne biraju reči u pokušaju nokautiranja protivnika, tvrdnje crnogorskog premijera su iznenađujuće. Malo ko je bio spreman da ih komentariše.

Advokat Rajko Danilović kaže da bi, posle ove direktne optužbe, trebalo da uslede neki koraci nadležnih u Beogradu.

„Kad kaže predsednik Vlade neke države, nije neozbiljna stvar. Ne može se smatrati političkom borbom. To je poziv organima, institucijama koje su nadležne da te stvari raščišćavaju, da preduzmu mere. Da ispitaju one na koje je pokazao Đukanović da su naručili, učestvovali u tim ubistvima“, smatra Danilović.

Milo Đukanović
Milo Đukanović
Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli, pak, uz kolebanje da li da komentariše ove optužbe pre nego što na njih stigne odgovor iz Koštuničine stranke, ipak je rekao da bi sve to delovalo kao dobra šala da nije to izgovorio premijer susedne države.

„Čuo sam iz druge ruke za tu izjavu Đukanovića i moram priznati da ona meni deluje kao naučna fantastika i kao loš vic, a u najboljem slučaju kao deo zahuktale predizborne kampanje u Crnoj Gori“, ocenjuje Vukadinović.

Vojislav Koštunica svih ovih godina od ubistva Zorana Đinđića nijednom nije saslušan u sudu, iako je u to vreme bio na mestu predsednika države i bio u političkom sukobu sa premijerom. Do danas je ostala nerasvetljena politička pozadina tog ubistva podseća Rajko Danilović, inače advokat porodice Đinđić.

„Koštunica neće da da iskaz. On je sveta krava, nedodirljiva u Srbiji. Ne može da da iskaz u stvarima koje interesuju sud, tužilaštvo“, rekao je Danilović.

„Šta god mislili o političkom, pa čak i moralnom liku Vojislava Koštunice, mislim da je potpuno jasno da on, sve i da je hteo i da je imao takve namere, a siguran sam da nije, nije mogao biti uvezan, upleten u te zločine. Pokušaj da se ta ubistva dovedu u vezu sa Koštunicom, meni deluju kao naučna fantastika“, kaže Vukadinović i dodaje da se ozbiljne optužbe čuju i na račun Mila Đukanovića.

„Mnogi politički krugovi iz Beograda su upirali prste na Đukanovića kao inspiratora, organizatora ili vrhovnog bosa šverca cigareta ili neke druge vrste organizovanog kriminala, tako da je moguće da je to neka vrsta osvete ili reakcije, revanša Đukanovića.“

Rajko Danilović podseća na još jedno svedočenje koje, kako on smatra, potkrepljuje Đukanovićeve tvrdnje.

„Evo, Radulović je potvrdio i obavestio EU da je on finansirao po zadatku dobijenom od Koštunice, prosrpsku crnogorsku opoziciju", kaže Danilović.

RSE: Jedno je finansiranje opozicije, drugo naručivanje ubistva.

Danilović: To je sve povezano.
Duško Jovanović
Duško Jovanović

I pored primedbe da je teško razumljivo povezivanje dva ubistva, Jovanovića i Djindjića, dve ličnosti sa potpuno različitim političkim bekgraundom, Rajko Danilović ostaje pri svom uverenju:

„On tvrdi da je i Duško Jovanović radio za Koštunicu."

RSE: Ako je radio za njega, zašto bi onda naručivao njegovo ubistvo?

Danilović: Kaže, bolje mu je mrtav nego živ.

Danilović smatra da je to bila nameštaljka Đukanoviću koga već godinama optužuju za ubistvo svog političkog protivnika.

U Beogradu je teško bilo naći sagovornike koji bi komentarisali optužbe Mila Đukanovića.

Većina je odbila, čekajući reakciju onih koji su prozvani ili slegajući ramenima ubeđeni da je to unutarcrngoroska predizborna ujdurma.
XS
SM
MD
LG