Dostupni linkovi

U Australiji pronađen meteorit stariji od Zemlje


Jedan od meteorita
Jedan od meteorita

Grupa australskih naučnika pronašla je 1,7 kilograma težak kamen za koji se pretpostavlja da je nastao prije 4,5 milijardi godina, čime bi bio stariji od Zemlje. Meteorit je pronašao tim naučnika sa Univerziteta Curtin.

Nalazio se u tlu gdje je nekada bilo jezero Eyre na jugu zemlje. Kako kažu naučnici, ovo je jedan od samo 20 meteorita pronađenih na našoj planeti.

"Nadam se da će nam ovo otkriće pomoći da bolje razumijemo nastanak Sunčevog sistema. Drugim riječima, ukoliko utvrdimo odakle je meteorit potekao možemo utvrditi i kako je nastao, te na osnovu dobijenih rezultata pokušati odgovoriti na neka nerazjašnjena pitanja vezana za nastanak samog Sunčevog sistema", rekao je Robert Howie, jedan od istraživača.

Kako je rekao, 27. novembra su upratili 80 kilograma težak asteroid kako ulazi u Zemljinu atmosferu krećući se brzinom od 14 km po sekundi.

Nakon toga pokušali su utvrditi moguće mjesto pada u dijametru od jednog kilometra, međutim, meteorit su uspjeli naći tek tri dana nakon što je pao.

"Postavili smo videokamere u blizini procijenjenog mjesta pada, koje su nam na kraju trebale pomoći prilikom pronalaženja meteorita. Ipak, kretao se tako brzo da kamere nisu uspjele zabilježiti tačno mjesto pada. Bili smo presretni kada smo ga konačno uspjeli naći", rekao je Howie.

Dodao je kako je njihovo otkriće utoliko važnije jer NASA troši milijarde dolara za uzimanje uzoraka asteroida, a oni su isto uspjeli uz pomoć nekoliko videokamera na tlu.

XS
SM
MD
LG