Dostupni linkovi

U Arilju počinje projekat primarne selekcije otpada


„Sakupi, baci, recikliraj“ bilbord, Arilje
„Sakupi, baci, recikliraj“ bilbord, Arilje

Arilje je prva opština u Srbiji koja počinje primarnu selekciju otpada. Ako se pilot - projekat „Sakupi, baci, recikliraj“ uspešno realizuje, program upravljanja otpadom će biti primenjen i u svim drugim krajevima Srbije. Milan Nikolić, predsednik opštine Arilje, kaže da se projekat sprovodi uz pomoć donacija.

Kante za projekat „Sakupi, baci, recikliraj“
Kante za projekat „Sakupi, baci, recikliraj“

“Teritorija naše opštine dobila je 2.700 kanti za smeće koje će biti podeljene fizičkim licima po opštini, zatim 80 kontejnera raspoređenih na određenim lokacijama po gradu. Na nama je velika odgovornost da ovaj projekat zaživi, jer ako uspe, i druge opštine kreću ovim modelom primarne selekcije otpada”, rekao je Nikolić.

Nekoliko godina priprema se realizacija ovog projekta u Ministarstvu poljopricrede i zaštite životnme sredine, navodi državna sekretarka Stana Božović.

„Ovo je izuzetno važan projekat u Srbiji jer ćemo videti koliko će uspeti kada se budu uradile sve analize sa aspekta metodologije, pošto se taj projekat primenjuje kasnije na mnoge opštine širom Srbije. Ovde se najpre radi o velikoj ličnoj odgovornosti, mnogo znači da svako domaćinstvo vrši odvajanje otpada, kako bi se stepen reciklaže povećao za oko 25 posto, odnsno stepen sakupljačke mreže za 20 posto“, rekla je Stana Božović.

Za primarnu selekciju otpada u Arilju švedska Razvojna egencija je izdvojila 500.000 evra, kaže Tomas Nistrom, prvi sekretar švedske ambasade u Beogradu.

„Separacija otpada u domaćinstvima je kamen temeljac upravljanja otpadom u Evropskoj uniji, i ako je uspešna, može značajno da smanji količinu otpada koji se odlaže na deponiju, kod vas je to regionalna deponija u Užicu. Švedska strategijha sa Srbijom koja traje do 20120. godine ima životnu sredinu kao jednu od tri priorotetna područja”, kaže Nistrom.

U Arilju se godišnje prikupi oko 9.000 tona čvrstog komunalnog otpada, a jedna trećina se može reciklirati. Međunarodna organizacija AMG podržala je ovaj projekat, a direktor beogradske kancelarije Per Olofson objašnajva zašto je baš Arilje izabrano za pilot projekat:

„Arilje kao deo ovog regiona ima obrazovano stanovništvo sa jakim poslovinim interesom. Naše istraživanje je pokazalo da Arilje razume zašto je reciklaža potrebna, samo želi da zna kako reciklirati“, objašnjava Olofson.

Ariljci će brzo shvatiti značaj selekcije otpada na mestu nastanka i značaj upravljanja otpadom, navodi menažer projekta Milan Stevanović.

Milan Stevanović menadžer projekta „Sakupi, baci, recikliraj“
Milan Stevanović menadžer projekta „Sakupi, baci, recikliraj“

„Moram priznati da nisam ni slutio da će Republika Srbija u svom programiranju pretpristupnih sredstava jedan čitav pasus posvetiti opštini Arilje i da će iskustva stečena ovde, tokom ovih godina i u godinama koje dolaze, iskoritisti, kako bi uspela u svojoj nameri da se u planiranom roku pristupi porodici evropskih naroda i da u potpunosti implementira standarde iz oblasti zaštite životne sredine, prvenstveno separaciju otpada“, rekao je Milan Stevanović, menadžer projekta „Sakupi, bacaj, recikliraj“ čija je srpska primena najpre počela u opštini Arilje.

XS
SM
MD
LG