Dostupni linkovi

Tuzla zbraja štete nakon nedjeljnog nevremena


Ilustracija
Ilustracija

Nakon što je u nedjelju Tuzlu pogodilo nezapamćeno nevrijeme i u ponedjeljak se zbrajaju štete, a ekipe Civilne zaštite i Komunalnog poduzeća još uvijek su na terenu. Jak olujni vjetar kidao je drveće, a led donio ogromnu materijalnu štetu. Glavne prometnice u gradu bile su pod vodom, a nekoliko naselja u Tuzli satima je bilo bez struje.

U samo dvadeset minuta koliko je padao led, vjetar je nosio sve pred sobom. Tuzla je nekoliko sati bila pod vodom, a glavne prometnice u gradu zatvorene.

U naseljima Mramor i Krojčica voda je ljudima ulazila u kuće, a poljoprivrednicima u Živinicama i Tuzli led je uništio usjeve

„Ko će meni ovo sad nadoknaditi. Niko. Strahota jedna.“

„Znate kako sam imao lijepu baštu. Sve mi je bilo rodilo. Prije tri dana okopao, sredio. I vidi sad. Nemam ništa.“

A nekoliko tisuća građana u trenutku nevremena našlo se na Panonskim jezerima. Ovakvo nevrijeme nitko ne pamti

„Nisam ono nikada u životu vidio. U Tuzli je u 17. 00 sati mrak bio. Mi smo jedva pobjegli, jedvasmo se spasili.“

A nevrijeme bi moglo ugroziti zdravlje ljudima koji već danima prosvjeduju pred Upravom kantonalnih inspekcija. Pijačni radnici iz Živinica noć su proveli pod olujnim nebom spacvajući na mokroj zemlji.

„Bilo je grozno. Led je padao po nama. Nismo s eimali gdje skloniti. Aliu gora je bila noć jer je bilo hladno, a ćebad i sve nam je mokro. Morali smo na betonu spavati“, ispričala nam je Ajka Islamović.

U Civilnoj zaštiti kažu da je nevrijeme donijelo velike materijalne štete

„Imamo štete na objektima. Uništeni su krovovi. Poljoprivrednicima su uništeni plastenici. Drveće koje je padalo oštetilo je automobile“, rekao je Miralem Mulač.

Nakon jučerašnjeg olujnog vremena koje je zahvatilo Tuzlu i Tuzlanski kanton iz Federalnog hidrometerološkog zavoda javljaju da se i narednih dana mogu očekivati slični vremenski uvjeti.

Za područje Tuzlanskog kantona očekuje se potencijalno opasno vrijeme i upaljen je žuti meteroalarm.

XS
SM
MD
LG