Dostupni linkovi

Tužilaštvo nekompletno bez specijalne policije


Ilustracija
Ilustracija

I dalje traje pat pozicija u odnosu na izbor šefa Specijalnog policijskog tima koji će direktno sarađivati sa Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal i korupciju. Specijalni tužilac Milivoje Katnić se saglasio da šef policijskog odjeljenja za privredni kriminal Dragan Radonjić bude na čelu specijalnog policijskog tima, međutim, direktor policije Slavko Stojanović mjesecima odbija da odobri to rješenje.

Kada je sredinom prošle godine Milivoje Katnić izabran za glavnog specijalnog tužioca za organizovani kriminal i korupciju, trebalo je da u svoj tim uvede i specijalnu policijsku jedinicu koja će voditi istrage pod nadležnošću Specijalnog tužilaštva. Više mjeseci je probijen rok za formiranje specijalnog policijskog tima jer traje spor između tužioca Katnića i direktora policije Slavka Stojanovića o imenu rukovodioca specijalnog policijskog tima.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić je za šefa policijskog tima izabrao Dragana Radonjića, aktuelnog šefa policijskog odjeljenja za privredni kriminal. On je za „Atlas“ televiziju nedavno rekao:

„Tužilaštvo je organ koji treba sudu, nezavisnoj grani vlasti, da prezentuje dokaze i u tom kontradiktornom postupku i održavajućem dijelu optužnice, održi optužnicu i svojim aktivnostima učini da određeno lice koje počini krivično djelo bude oglašeno kivim i kažnjeno. To je dužnost tužilaštva. Da bi tu dužnost tužilaštvo obavilo, u konkretnom slučaju Specijalno tužilaštvo ima između ostalog i policijsko odjeljenje u nadležnosti. Ja kao Specijalni državni tužilac sam ispunio svoju dužnost, postupam u skladu sa Ustavom i zakonom i u ovom slučaju sam dao saglasnost za rukovodioca ovog tima, da bude izabran Dragan Radonjić, policijski službenik i za mene je ta priča završena."

Po zakonu o Specijalnom tužilaštvu direktor policije predlaže, a tužilac daje saglasnost na izbor prvog policajca u okviru Specijalnog tužilaštva. Direktor policije Slavko Stojanović se do sada nije oglašavao u javnosti, niti je dao bilo kakvo obrazloženje ni iznio razloge zbog kojih odbija da prihvati zahtjev Specijalnog tužioca da Dragan Radonjić bude na čelu specijalnog policijskog tima. Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je organizovao i sastanke specijalnog tužioca i direktora policije kako bi se prevazišao problem, što do danas nije postignuto. Krajem prošle godine ministar Konjević je rekao:

„Specijalni policijski tim shodno zakonu o specijalnom tužilaštvu je nešto što treba da pomogne kao glavno oruđe u radu Specijalnog tužioca. Ja sam nedavno inicirao jedan sastanak, jer je to u nadležnosti Specijalnog tužioca i Direktora policije i ohrabrio da do tog dogovora dođe.“

Zašto je došlo do institucionalnog spora oko imena šefa Specijalnog policijskog tima, u konkretnom slučaju Dragana Radonjića, za sada nije najjasnije. Da bi se prevazišao problem opoziciona Socijalistička narodna partija je inicirala promjenu zakona, pri čemu bi Specijalni tužilac direktno postavljao rukovodioca policijskog odjeljenja. Međutim iz Ministarstva pravde su za dnevni list „Vijesti“ saopštili, da nije planirana izmjena zakona jer i po sadašnjem zakonu je uloga glavnog Specijalnog tužioca ključna u postavljanju šefa policijskog tima koji postupa po nalogu Specijalnog tužioca.

Komentarišući činjenicu da još uvjek nije postavljen šef policijskog tima pri Specijalnom tužilaštvu, te da od od direktora policije Slavka Stojanovića do sada nismo čuli razuman razlog zbog kojeg ne odobrava postavljenje prvog policajca ovog tima, član skupštinskog Odbora za bezbjednost Velizar Kaluđerović kaže da se radi o očiglednoj opstrukciji prema Specijalnom tužilaštvu:

„Kada na činjenično stanje dodamo i to da gospodin Stojanović već mjesecima uporno ćuti, onda ja ne mogu a da ne ponovim ocjenu da je u pitanju neskrivena opstrukcija rada Specijalnog državnog tužilaštva što je za svaku osudu. To ne može ubuduće da prođe bez odgovarajuće reakcije i ministra unutrašnjih poslova, ali i Vlade Crne Gore ako joj je uopšte stalo do uspješnog i kvalitetnog rada državnog tužilaštva, a posebno Specijalnog tužilaštva“, ocjenjuje Kaluđerović.

Treba reći da je ključnom kandidatu za šefa specijalnog policijskog tima Draganu Radonjiću krajem prošle nedjelje obijen stan, te da je prema pisanju dijela medija ukraden lap top i tablet. Nakon obavljenog uviđaja na licu mjesta policija sumnja da je pljačka možda i naručena, s obzirom da su iz stana otuđene samo te stvari, objavile su Dnevne novine. Dragan Radonjić je nedavno saopštio za list „Dan“da je policijsko odjeljenje za privredni kriminal otvorilo veliki broj istraga koje broje višemilionske štete.

XS
SM
MD
LG