Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Izručenje Orića Srbiji bi ugrozilo domaći proces


Naser Orić
Naser Orić

Nakon što je pravosuđe Srbije uputilo je zahtjev za izručenje Nasera Orića toj zemlji, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je kontrazahtjev u kojem od Švicarske traži da ne izruči Orića.

Naime, protiv Orića u BiH postoji predmet koji je aktivan od 2009. godine, te bi izručenje ugrozilo njegovo procesuiranje.

U međuvremenu nevladine organizacije i pravni eksperti navode kako se efikasnijom akcijom pravosuđa BiH sve moglo spriječiti, ali i da država u ovom slučaju postupa sporo, te da - za razliku od slučajeva Ganić (Ejup Ganić) i Divjak (Jovan Divjak) - nije obezbijedila Oriću da se brani sa slobode.

Poslije više od deset dana šutnje oko slučaja hapšenja Nasera Orića, jedini zvanični korak preduzelo je Tužilaštvo BiH zatraživši od pravosuđa Švicarske da ga ne izruči Srbiji. Izručenje bi, navode u Tužilaštvu BiH, ugrozilo procesuiranje predmeta protiv njega, koji se već nalazi u postupku.

"U navedenom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružno tužilaštvo Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH preuzet u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH. Tužilaštvo BiH smatra da bi izručenje Nasera Orića pravosuđu Srbije, ugrozilo procesuiranje predmeta Naser Orić i drugi koji se vodi pred pravosuđem BiH", kaže Adisa Karačić, glasnogovornica Tužilaštva BiH.

Da je pravosuđe BiH na vrijeme uradilo posao, ni Orić, a ni drugi bh. građani koje Srbija traži za ratni zločin ne bi bili u poziciji taoca, smatra Sinan Alić, predsjednik Fondacije "Istina Pravda Pomirenje".

Sinan Alić
Sinan Alić

"Ako je neko odgovoran za Dobrovoljačku, Tuzlansku kolonu, Korićanske stijene ili Kazane, prvi potez mora da povuče Tužilaštvo ove države. Kad je Jurišić (Ilija Jurišić) uhapšen onda se javio Jurčević (Marinko Jurčević), kaže: 'Jeste, imamo predmet od 2004.'. Pa, šta držiš taj predmet od 2004. u ladici ako se zna da taj predmet opterećuje odnose na relaciji Beograd - Sarajevo", ističe Alić.

O tome zašto je trebalo šest godina i hapšenje Orića u drugoj državi da se slučaj pokrene - u Bosni i Hercegovini ni riječi. Ali, dok je BiH ćutala Srbija je radila. Kažu da su nakon što su poslali zahtjev za izručenje uradili sve što je bilo do njih da ga privedu pravdi.

"I sad je to na pravosudnim organima drugih država koje odlučuju o tome. Znači, nije na nama. Što se nas tiče, mi smo sve - što je do nas - uradili, da neko ko je činio najteže zločine i osumnjičen za njih dođe i odgovara pred našim sudom", ranije je izjavio Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Orićeva odbrana već je bila spremna na ovakav potez, navodi njegova advokatica Vasvija Vidović.

"Mi smatramo da uopšte nema osnova da se u ovom konkretnom slučaju sudi u Srbiji. Postoji princip univerzalne jurisdikcije, ali kada je u pitanju Srbija i Bosna i Hercegovina i ova specifična situacija - to je drugačije", kaže Vidović.

Zastava BiH
Zastava BiH

Šutnjom su obavijene i ostale institucije koje nisu pokazale jednak nivo interesovanja za ovaj, kao za neke druge slučajeve, ocijenjuje za RSE Damir Arnaut danas poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, a ranije savjetnik bošnjačkog člana Predsjednitšva BiH koji je posredovao u slučajevima Ganić i Divjak.

"Identičan scenario od Srbije u slučajevima Ganić i Divjak sa jedne, i sada Orić sa druge strane. Upravo zbog toga je trebalo da bude identična reakcija zvaničnih organa Bosne i Hercegovine. Budući da sam učestvovao pogotovo u slučaju Ganić, također i u slučaju Divjak, smatram da je država i u slučaju Orića trebala barem takav nivo zaštite njemu dati. Međutim, to ne vidimo. Najveći primjer je činjenica da su oba puta državni organi posredovali pri dobivaju kaucija, a već je 13. dan i gospodin Orić još uvijek leži u švicarskom pritvoru", tvrdi Damir Arnaut.

Arnaut naglašava da Orić ima sreće jer mu argumenti iz ranijih slučajeva idu u prilog.

"Uvjeren sam da će u konačnici nadležni organi Švicarske odlučiti da ne izruče gospodina Orića upravo zbog toga što imamo jako dobre presedane iz Londona i Beča, što imamo ovaj ugovor sada na snazi. Ovaj put bi to trebalo biti daleko lakše ukoliko bi se bh. organi pozabavili time na isti način na koji je to urađeno u slučajevima gospodina Ganića i Divjaka", ističe Arnaut.

Orićev advokatski tim će se žaliti na odluku o izručenju nakon što i zvanično dobiju zahtjev Ministarstva pravde Srbije.

XS
SM
MD
LG