Dostupni linkovi

Tusk – pravi čovjek za EU izazove, snažan glas Istočne Evrope


Donald Tusk
Donald Tusk

Bivši poljski premijer Donald Tusk preuzeo je u ponedjeljak 1. decembra, predsjedavanje Evropskim savjetom obećavši „nemilosrdno opredjeljenje“ ka oživljavanju ekonomije, te odbrani od svih prijetnji EU bloka, "unutrašnjih i spoljnih".

Njemački "Der Spigel" procjenjuje da poljski lider može postati ključni glas u aktulenoj krizi sa Rusijom.

Donald Tusk (57) je prvi političar iz bivišeg sovjetskog bloka koji je preuzeo jednu od vodeći dužnosti u evropskom bloku, i to baš u verijeme najsnažnijih tenzija sa Rusijom od okončanja Hladnog rata.

Kada je nominovan u avgustu, za jednu od tri ključne pozicije u EU, Tusk je rekao da je EU „očajnički potrebna jedna istočnoevropska perspektiva“, dodajući da on želi da osigura da će EU odgovoriti na ruske provokacije jedinstvenim glasom.

Na ceremoji predaje dužnosti, od prethodnika, Hermana Van Rompuya, Tusk je u ponedjeljak konstatovao da se evropski blok suočava sa izazovima, od kako je rekao „neprijatelja“.

Politika se vratila u Evropu. Istorija se vratila“ naveo je Tusk, pred kojim zaista stoje brojni izazovi i u samoj EU: rast anitevropskih stranaka, Velika Britanija koja prijeti povlačenjem iz EU bloka, ekonomske poteškoće mnogih.

Tusk je poručio da će se fokusirati na „fundametalne vrijednosti, solidarnost, slobodu, jedinstvo, protiv svih prijetnji, i spolja i iznutra“.

Danas ne samo da euroskeptici dovode u pitanje EU vrijedosti, mi takođe imamo neprijatelje, ne samo skeptičare“, dodao je bez daljih obrazloženja ove teze.

Biviši premijer Donald Tusk, je bio aktivan član poljskog demokratskog pokreta Solidarnost, koji je imao ključnu ulogu u rušenju komunističkog režima u Poljskoj i Željezne zavjese u cjelini, smatra da EU mora jačati svoju internacionalnost i da mora obezbjediti svojegranice te „podržati one u susjedstvu koje dijele naše vrijednosti“.

Njegova Poljska, kao i druge članice istočne Evrope, strahuju da Rusija ima pretenzije ka bivišim članicama sovjetskog bloka, a naročito su ti strahovi pojačani nakon, kako Zapad tvrdi, ruske vojne intervencije u Ukrajini.Poljska stoga naročito promoviše bliskije veze EU sa bivšm članicima sovjetskog bloka.

Tuskova snaga i slabosti

Podcrtavajući njegovu snagu i slabosti, američka agencija Associated press (AP), je navela da je Tusk u prednosti jer ima veliki apetit i talent za vođstvo, ne zazire od preuzimanja rizika ili nastavka nepopularnih reformi, koje je vješto, u slučaju Poljske, predstavljao kao nužno ili korisno na duže staze.

Tusk je odličan strateg i može govoriti rječito i uvjerljivoo pitanjima koja izazivaju buru u javnom mnjenju.On je spretno promovisao i istako nacionalne uspjehe, kao što je ekonomski rast Poljske, tokom globalne ekonomske krize.Ta mu je strategija donijela reizbor na premijersku funciju 2011. Tusk sa sobom što je jako važno, na čelu EU donosi kredibilno znanje o ruskoj politici.

AP analitičari procjenjujuda će ipak Tusk morati da ublažiti svoj stav o Rusiji. Ponekad, navodeči slabosti, pokušava sakriti probleme pod tepih a i zna gajiti lične osvete.Morat će proširiti unatrašnji poljski krug. A posebno je zanimljivo da kažu voli slušati sebe kako govori: naime jedan njegov govor o politici 2007. trajao je oko tri sata.

Poljsku odlično proveo kroz svjetsku ekonomsku krizu

Tusk se u ponedjeljak kao novi predsjedavjući EU,takođe obavezao na pomoć spašavanju evropske ekonomije, koja izaziva globalnu zabrinutost zbog titranja na ivici treće duboke recesije, boreći se sa visokom stopom nezaposlenosti i deflacijom.

„Potrebno nam je nemilosrdo opredjeljenje da bi smo okonačali ekonomsku krizu“ rekao je pozivajući na kompletiranje Evropske moneterane unije, iako Poljska kao zemlja iz koje dolazi još ne koristi zajedničku EU valutu.

Tuskov ključni zadatak je koordinranje šefovima vlada EU članica i predstavljanjem bloka van Evrope. On je postao drugi predsjednik ovog važnog evropskog tijela, preuzimajući dužnost od Hermana Van Rompuya.

Za razliku od prethodnika, Flamaca koji nije bio premijer Belgije, Tusk na dužnost predsjedvajućeg EU dolazi sa skoro u potpunosti okončana dva mandata na čalu zemlje koja u vrijeme najveće svijetske ekonomske krize još od vremena Velike Depresije, nije niti jednom skliznula u recesiju, a riječ je o populaciji od 39 miliona osoba.

Njegovo porijeklo čini ga pravim čovjekom za nove izazove, smatraju u Der Spiegelu, a mnogi u Poljskoj su zadovoljni što njihova zemlja konačno ima važnu ulogu u Evropi.

Veliki uspjeh za Poljsku„ napisao je varšavski "Polityka" magazin, a dnevnik "Gazeta Wyborcza" je ocijenila da je njegovim imenovanjem „cijela Istočna Evropa oplemenjena“, ide se tako daleko da se prave poređenja i sa papom Jovanom Pavlom II na čelu katoličeke crkve.

Današnjim Tuskovim preuzimanjem dužnosti predsjednika Evropskog Savjeta, kompletirana su top tri mjesta briselske administracije u kojem je predsjedavjući Evropske komisije, Jean Claude Juncker, a šefica EU diplomatije Federica Mogherini.

I na kraju, zanimljivo je da je u avgustu kada je nominovan na funkciju koju je danas preuzeo, rekao da će „uglancati svoj engleski jezik“ pa je prvobitni plan bio da odputuje na Maltu i uči engleski do preuzmanja dužnosti.No ipak to nije mogao ugurati u kalendar svojih obaveza pa je privatne časove uzimao u Poljskoj.

U nedjelju je pak za Poljski TV kanal TVN24 rekao da mu engleski još nije besprekoran ali je potom dodao „Ja sam optimista. Možda je sve što Evropi danas treba energija, optimizam, posvećenost, vjera. A to je moja specijalnost!", naveo je Tusk koji u slobodnom vremenu voli da trči ili igra fudbal.

XS
SM
MD
LG