Dostupni linkovi

Turski film „Iza brda“ pobednik Palićkog festivala


Scena iz filma "Iza brda"
Scena iz filma "Iza brda"
Najbolji film ove godine na Palićkom festivalu jer ostvarenje turskog reditelja Emina Alpera „Iza brda“, odlučio je međunarodni žiri, čiji je predsednik ove godine bila glumica Mira Furlan. Kako je prilikom objavljivanja nagrada rečeno, žiri je imao zaista težak posao upravo zbog visokih umetničkih dometa prikazanih filmova u takmičarskom programu, posebno izdvajajući domaći, odnosno film „Parada“ Srđana Dragojevića, u srpsko-hrvatsko-slovenačko-makedonsko-crnogorskoj produkciji.

Nagrada za najbolji film "Zlatni toranj" uručuje se na poslednjoj projekciji filmova na Letnjoj pozornici na Paliću u petak uveče.

Nagradu "Palićki toranj" za najbolju režiju dobio je reditelj Ulrih Zajdl, za film „Raj i ljubav“, u austrijsko-francusko-nemačkoj produkciji, a dodeljene su i dve specijalne nagrade – mađarskom filmu „Samo vetar“, reditelja Benedeka Fligaufa, i filmu „Božji komšija“ izraelskog reditelja Menija Ješa.

(VIDEO: Trejler za film "Iza brda")


Od početka festivala 14. jula do njegovog zatvaranja u petak prikazano je oko 80 filmova, iz najeminentnijih evropskih kinematografija, različitih žanrova i odabranih u devet selekcija. Kako navode organizatori, posećenost je bila najviša do sada, i prvi put se nakon dosta vremena tražila karta više uoči početka projekcija.

U okviru festivala predstavljene su i dve publikacije o filmu – „Kratak pregled istorije filma u Vojvodini“ Dejana Kosanovića i „Filmska lica Subotice“ Zoltana Šifliša.

Koncept i cilj Palićkog filmskog festivala je napraviti presek filmova prikazanih na ostalim evropskim festivalima, i na taj način promovisati evropski film, koji je već dugo u senci holivudske produkcije. Sudeći prema onome što videlo na njemu, u tome se bez sumnje uspelo – u najmanju ruku pravi ljubitelji filma imali su sedam dana prave filmske fešte.

Ona se za Subotičane, međutim, nije završila ni nakon zvaničnog zatvaranja festivala – naredne nedelje predstoji smotra filmskih hitova. A prema najavama organizatora, pre svega direktora festivala Radoslava Zelenovića, naredni, jubilarni 20. festival biće još spektakularniji, mada je na kraju fešte Zelenović ipak zamerio široj zajednici, pre svega gradskim i pokrajinskim nadležnim strukturama da nisu dovoljno pomogli festival, te da je on „na pragu izdržljivosti“.

Reč je pre svega o finasijskoj pomoći, budući da ja ovogodišnji budžet, koji je ove godine u visini od 420 hiljada eura, dvostruko manji od prošlogodišnjeg.
XS
SM
MD
LG