Dostupni linkovi

Turske investicije na Balkanu: Profit začinjen politikom


Zastava Turske
Zastava Turske

​Balkan je oduvek bio za Tursku jedno od najvažnijih područja, kako ekonomski tako i politički. Stoga Ankara od 1990. godina sve više ulaže u ovu regiju. Međutim, u pojedinim krugovima na Balkanu se ulaganja Turske doživljavaju kao pokušaj istovremenog jačanja i njenog političkog uticaja, kao i u slučaju Rusije, naglašavajući čak neootomanske aspiracije na tragu knjige aktuelnog turskog premijera Ahmeta Davutoglua "Strategijska dubina".

Najviše pažnje u poslednje vreme izaziva najava gradnje "Turskog toka" preko koga Rusija planira da u saradnji sa Ankarom transportuje gas preko Balkana Evropi, nakon što je odustala od projekta "Južni tok" zbog spora sa Briselom.

Makedonija bi se uključila u gasovod Turski tok ukoliko Brisel i Moskva postignu dogovor oko ovog projekta, izjavio je pre neki dan premijer Nikola Gruevski. On je istakao da su evroatlantske integracija strateški cilj Makedonije i da stoga treba da se time rukovodi u donošenju važnih odluka. Pojedinosti ima Blagoja Kuzmanovski u tekstu Turska značajno investira u Makedoniju.

I u Srbiji je akutelno pitanje "Turskog toka" nakon odustajanja Rusije od "Južnog toka", u koga je Beograd polagao velike nade. Međutim, i ovaj poduhvat je neizvestan. Kada je reč o ostalim turskim investicijama u Srbiju, one od pre desetak godina konstantno rastu, ali su zanemarljive u poređenju sa ulaganjima iz zemalja članica Evropske unije. Osim toga, turska ekonomska zainteresovanost za Zapadni Balkan poslovično je u Srbiji praćena teorijama da Tuska time nastoji da ojača "neoosmanski uticaj" u regionu - navode sagovornici Branke Trivić u priči Neosnovan strah od turskih investicija.

Dok se u jednom delu Bosne i Hercegovine Turska doživljava kao prijateljska i bliska, u drugom delu zemlje prema Ankari i njenim ulaganjima postoji snažan otpor. Do sada je u BiH uloženo oko 150 miliona evra kroz 700 projekata obnove. Istovremeno, analitičari smatraju da bi BiH mogla mnogo više prosperirati da je njena klima za ulagače bolja, kao i da se radi na konkrenim projektima umesto da se samo traži novac, čime se stvara slika neozbiljnosti. Detalje ima Mirna Sadiković u tekstu Turska među najvažnim trgovinskim partnerima BiH.

U poslednjih deset godina Turska je na Kosovu investirala 360 miliona eura pre svega u infrastrukturu, zatim zdravstvo i bankarstvo. Iz kosovsko-turske privredne komore naglašavaju da je Turska zainteresovana za investiranje na Kosovu ali ukazuju i na poteškoće na koje nailaze turski investitori. Pročitajte priču Amre Zejneli Snažna ekonomska saradnja Turske i Kosova.

Turska je značajan investitor u Crnoj Gori u trgovini, industriji, saobraćaju, a pretpostavlja se da bi otvaranje Ziraat banke, na crnogorskom tržištu prezasićenom komercijalnim bankama, moglo da se tumači kao nagoveštaj novih investicija turskih kompanija - navode analitičari u tekstu Esada Krcića Nedovoljno iskorišten potencijal turskih investicija.

Turski preduzetnici u Hrvatskoj u prvom redu ulažu u turizam. Kao i domaći i drugi strani investitori i oni su nezadovoljni visokim porezima i sporošću administracije. Pojedinosti ima Enis Zebić u priči Turska uveliko ulaže u hrvatski turizam.

XS
SM
MD
LG