Dostupni linkovi

Turska i Srbija: Taktička nadmudrivanja


Recep Tayyip Erdogan u poseti Beogradu 2010. godine
Recep Tayyip Erdogan u poseti Beogradu 2010. godine
Činjenica da u utorak uveče nije bilo zvaničnika Srbije na proslavi 90 godina nezavisnosti Turske u ambasadi te zemlje u Beogradu, pokazuje da za sada nema znakova da se na liniji Ankara-Beograd smiruju tenzije. Srbija je nakon nedavne izjave turskog predsednika Erdogana da je Kosovo Turska, reagovala i tražila izvinjenje, zaledivši bilateralne, ali i regionalne susrete do daljeg. Da li je to samo incident koji će se brzo izgladiti ili se može ozbiljnije reflektovati ne samo na odnose dve zemlje već i na region?

Posle nekog vremena sleći će se prašina, jer za to postoje interesi obe zemlje, kaže Vladimir Ajzenhamer iz Centra za azijske studije u Beogradu.

“Ovo što je Turska učinila na Kosovu nije ništa novo. Govorimo o zemlji koja je medju prvima priznala nezavisnost Kosova, zemlja koja ima svoju konstantu u spoljnoj politici prema Kosovu i koja de facto tretira Kosovo kao nezavisnu državu. Znači, tu nema ničeg novog. Problemetatično je što je to učinjeno u ovom trenutku koji je veoma osetljiv za Srbiju uočim kosovskih izbora. U ovom trenutku izjava tog tipa je tempirana bomba. Sa druge strane, Srbija mora da stavi Turskoj do znanja šta ona može da čini, a šta ne u retoričkom smislu.“

Na pitanje da li se može očekvati izvinjenje Ankare na čemu Beograd insistira, naš sagovornik kaže da je neka forma izvinjenja već došla. “Naravno, Turska kao regionalna sila sebi ne dopušta da se izvinjava na direktan način, ali u razgovoru dva ministra Mrkića i Davutogluva je već došlo do neke forme zakukuljenog izvinjenja u stilu, to je istrgnuto iz konteksta, da to baš nije bilo tako...”

Bivši diplomata iz Sarajeva Zlatko Dizdarević takodje predvidja brzo smirivanje situacije koja se reflektuje na region već činjenicom da su zamrznuti trilateralno susreti Beograda, Ankare i Sarajeva. Za to postoji veliki interes Turske.

Zlatko Dizdarević
Zlatko Dizdarević
“Turska, po mom dubokom uvjerenju, za razliku od onog što mnogi drugi misle, ima mnogo veće ambicije u regionu nego što se pokazuje. Oni od tih svojih dugoročnih geostrategija u ‘povratku’ na Balkan neće odustati. Aktuelna politička garnitura ima velike, ja bih rekao neootomanske ambicije, ne samo prema Balkanu nego i prema Bliskom istoku. Sa druge strane, ja razumem reakciju Srbije pošto znamo da je u pitanju jedna krajnje osetljiva tema u kojoj se napredak ostvaruje korak po korak. Nisam iznenadjen ovakvim incidentima. razumem ih više kao taktički nadigravanje nego nego kao veliko geostrateško pomeranje i promene pravaca u politici” kaže Dizdarević.

U Beogradu je, inače, pre ovog incidenta bila najavljivana serija zajedničkih sednica Vlada Srbije i Turske, takav susret trebalo je da se održi krajem novembra u Beogradu. Predsednik Srbije je otkazao prisustvo na trilateralnom sastanku Beograd-Ankara-Sarajevo. Sa druge strane, opet, postoje konkretni ekonomski interesi obe strane za nastavak saradnje. Srbija očekuje veća ulaganja Turske, kao i veću spoljnotrgovinsku razmenu dve zemlje koja sada iznosi pola milijarde evra godišnje. Turska je privlačna destinacija za turiste iz Srbije, nedeljno postoji 28 letova izmedju dve zemlje, 200 hiljada gradjana Srbije je za godinu dana posetilo Tursku.

Bošnjaci u Sandžaku su zabrinuti zbog najnovijih dogadjaja na relaciji Beograd-Ankara, jer očekuju realizaciju turskih ulaganja u putnu mrežu u tom delu Srbije u kome živi skoncentrisana populacija te nacionalne zajednice. Sead Biberović iz novopazarske nevladine organizacije Urban In kaže:

„Naravno da je prisutan strah medju Bošnjacima, jer imaju velika očekivanja od investiranja Turaka u ovaj deo Srbije. Čak je Vlada Turske, uslovno rečeno, obećala sredstva za izgradnju puteva, kao što je put Novi Pazar-Sjenica i Novi Pazar-Tutin.“

Da li će biti uskoro razmenjene neke drugačije poruke od onih koje još odzvanjaju, najpre predsednika Erdogana u Prizernu a potom premijera Dačića u Beogradu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:11 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG