Dostupni linkovi

Turska i EU: Ključan odnos prema Kipru


Nemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan u Berlinu
Nemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan u Berlinu
Nastavak evrointegracija Turske, te konačno pristupanje te države Evropskoj uniji, bila je tema sastanka premijera te države Tajipa Erdogana, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu. Merkelova je izjavila kako se iskreno zalaže za pridruženje Turske evropskoj porodici, iako se tome protivi njena partija (CDU) koja insistira na svojevrsnom “privilegovanom partnerstvu”. Kao ključno pitanje u odnosima Ankare i Brisela označen je odnos prema Kipru:

”Evropska unija je iskreni pregovački partner i pregovori još uvek traju. Registrovan je progres u našem izveštaju. Taj napredak, verujem, sadrži važne tačke, pa će pregovori biti nastavljeni bez obzira na pitanja na koja moramo dati odgovore. Nemačka podržava ovaj proces i verujem da gospodin premijer može da pretpostavi da Evropska unija (u njenim institucijama i državama članicama), iskreno želi nastavak pregovora”.

Na ove reči nemačke kancelarke, Tajip Erdogan odgovorio je podsećanjem na njene ranije izjave:

”Mi priznajemo Severni Kipar kao državu, drugi to možda ne čine. Ali gospođa Merkel je takođe rekla nedavno da je prijem Kipra u Evropsku uniju bila greška. To može biti ozbiljna greška i to gerška koja se nastavlja. Nadamo se da se to neće dogodi. Turska bi trebalo da postigne rezultat u 50 godini EU procesa. Zbog toga što ni jedna druga država nije imala ovakav tretman. Ovo moramo prevazići”.

Podsećamo Turska je pridružena članica Evropske ekonomske zajednice postala 1963. godine, zvanični zahtev za članstvo podnela je 1987., a status kandidata je dobila 1999. godine. Pregovore sa EU počela je 2005. godine, ali su slabo napredovali zbog umešanosti Turske u kiparsku krizu, ali i otpora koji je pružala Francuska pod bivšim predsedikom Nikolom Sarkozijem.

Osim toga, Evropska unija je pri tome (navedeno je na sastanku u Berlinu) obećala pomoć Turskoj u zbrivanjanju izbeglica iz Sirije.
XS
SM
MD
LG