Dostupni linkovi

EU: Turska da poštuje demokraciju u odgovoru na pokušaj puča


Istanbul: Policijska racija u Vojnoj avio akademiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Istanbul: Policijska racija u Vojnoj avio akademiji

Ministri vanjskih poslova EU pozvali su Tursku da pokaže suzdržanost u odgovoru na pokušaj vojnog puča, te su izrazili zabrinutost zbog odnosa prema sudstvu i mogućeg ponovnog uvođenja smrtne kazne. Istodobno u Turskoj je uhapšeno više od 100 generala i admirala, 250 sudaca i tužilaca, dok je preko 2.745 sudaca otpušteno s posla.

Iz Brisela stižu brze reakcije na moguće ponovno uvođenje smrtne kazne koju je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan najavio za one koji su stajali iza pokušaja vojnog puča.

Povjerenica za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkim državnim tajnikom naglasila je da odgovor Turske na pokušaj puča mora biti demokratski.

“Kao što smo prvi u toj tragičnoj noći istaknuli da demokratske i legitimne institucije moraju biti zaštićene, danas jasno kažemo da su vladavina prava i sistem provjere i kontrole i te kako bitini. Njihova zaštita u interesu je same države”, rekla je evropska šefica diplomacije.

Građani Turske i posle puča na ulicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

John Kerry naglasio je da Sjedinjene Države poštuju i stoje uz izabranu vlast u Turskoj, ali da Turska mora poštovati vladavinu zakona, ljudska prava i osnovne slobode u odgovoru na pokušaj puča.

Johannes Hahn, povjerenik za susjedstvo i politiku proširenja kazao je da EU očekuje da se Turska ponaša u skladu s medjunarodnim pravom I pravnim standardima.

“Ono što sada vidimo nije u skladu s tim. Lista uhapšenih bila je poznata neposredno nakon događaja, što ukazuje da je već ranije bila pripremljena i da se čekao trenutak kada će biti objavljena.“

Uhapšeni su optuženi da su prekršili turski Ustav i pokušali silom zbaciti izabranu vlast, te da pripadaju “terorističkoj organizaciji Fathullaha Gulena”, kojeg Erdogan optužuje za puč. Gulen negira bilo kakavu umješanost.

Belgijski šef diplomacije Didier Reynders upozorio je da bi ponovno uvođenje smrtne kazne moglo stvoriti problem u odnosima službena Ankara - Brisel. Smrtna kazne u Turskoj nije izvedena od 1984, a ukinuta je 2004.

Istodobno, osam vojnika koji su pobjegli tokom puča helikopterom u Grčku bi se trebali pojaviti pred sudom pod optužbom da su ilegalno ušli u Grčku. Oni tvrde da nemaju veze s pučom i da su pobjegli jer su se plašili za živote. Zatražili su azil u Grčkoj, dok Turska traži njihovo izručenje.

U Saudijskoj Arabiji je uhapšen vojni ataše u Kuvajtu, koji se dovodi u vezu sa pučem kada se pokušao ukrcati u avion za Njemačku.

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova otpustilo je gotovo 9.000 ljudi širom zemlje, uključujući 30 guvernera, 52 inspektora i 16 pravnih savtnika.

Prema pisanju drugih medija, otpušteni su i policajci, vojni policajci i pripadnici obalske straže.

Osumnjičeni za umješanost u vojni puč pred sudom u Ankari
Osumnjičeni za umješanost u vojni puč pred sudom u Ankari

Turski mediji su u međuvremenu javili da je blizu sudnice u kojoj su saslušavani generali nepoznati napadač otvorio vatru, ali da ga je policija uhapsila.

Opozicijska republikanska narodna partija saopćila je da odgovor na pokušaj puča mora biti u skladu sa zakonom, da oni koje stoje iza puča moraju odgovarati pred sudom, ali da se cijela vojska ne smije prikazivati neprijateljem države. Do sada je uhapšeno oko šest tisuća ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG