Dostupni linkovi

Yilidirim: 'Iskorijenićemo' Gulenov pokret, SAD poslat dosije


Premijer Binali Yildirim (d) i lider glavne opozicione Republicanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu u Ankari, 19. jula 2016.
Premijer Binali Yildirim (d) i lider glavne opozicione Republicanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu u Ankari, 19. jula 2016.

Turska će "iskorijeniti" pokret islamskog klerika Fetaluha Gulana da više nikada ne bi mogao da izda turski narod, poručio je u utorak premijer Binali Yildirim.

Ministarstvo pravde Turske poslalo je SAD dosije sa dokazima za izručenje, takođe je rekao.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova vlada optužuju Fetulaha Gulena da je organizator pokušaja vojnog puča u Turskoj u petak veče, i traže njegovu esktradiciju iz SAD gdje živi u dobrovoljnom egzilu od 1999.

U incidentima koji su uslijedili nakon neuspješnog pokušaja puča više od 200 ljudi je ubjeno od petak veče do subote popodne.

Yilidirim je optužio SAD, koje su saopštile da će razmotriti zahtjev za izručenje kada dobiju dokaze da je umješan u puč, za duple standarde u borbi protiv terorizma.

Turski premijer je rekao da pokušaj puča u petak bez presedana u istoriji vojnih intervencija u Turskoj jer su civili bili meta intervencije.

Zatražio je od naroda da se suzdržavju od bilo kakvih akcija protiv vojske.

Još jednom je poručio da će se zavjernici protiv vlade suočiti sa teškom kaznom.

Do sada je podignuto 85 optužnica protiv vojnih oficira za učešće u pokušaju puča.

Turska će u srijedu, kako je najavio premijer Yilidirim, donijeti važne odluke čije je cilj spašavanje zamlje iz "vanrednih okolnosti" nakon neuspješenog vojnog puča.

Rekao je i da će parlament djelovati u pravcu obezbjeđivanja "100 -postotne sigurnosti " u zemlji ali nije dao nikakve detalje šta to podrazumijeva.

Prije njega danas predsjednik Erdogan je rekao da će se Vijeće za nacionalnu sigurnost sastati u srijedu da donesu odluke koje će inicirati novi proces za Tursku.

XS
SM
MD
LG