Dostupni linkovi

Turizam na Kosovu: Potencijal veliki, promocija slaba


Prokletije
Prokletije
Iako sa malom površinom, nešto manje od 11 hiljada kilometara kvadratnih, Kosovo je mesto koje može postati turistička destinacija i leti i zimi.

Kosovo se deli na pet turističkih regiona – centralni region Prištine, turistički region Albanskih Alpi, odnosno Prokletije, te region Šare, Pomoravlja, Mitrovice i Bajgorške Šalje. Posebno se izdvaja Šar planina i region Prokletija.

Među glavnim prirodnim atrakcijama je Mermerska pećina u Gadimlju, izvor Belog Drima, vodopad Miruša, Rugovska klisura, te prirodna i veštačka jezera i izvori termomineralnih voda.

Međutim, i pored ovih turističkih resursa, ti potencijali nisu dovoljno promovisani zato što se institucije Kosova nisu pokazale dovoljno organizovanim za razvoj ove oblasti, u kojima naročito nedostaje infrastruktura, ocenjuju stručnjaci turizma.

Zekë Çeku, rukovodilac Udruženja za turizam Kosova, kaže da Kosovo nudi neverovatne turističke destinacije, ali je problem što se ta mesta ne promovišu.

„Kosovo ima prelepe potencijale u svim oblastima, i prirodnim, i kulturnim, turističkim širom cele zemlje. Imamo turiste koji nas stalno posećuju, ali je problem što nismo dobro organizovani i što veoma malo radimo na predstavljanju Kosova u svetu kao turistička destinacija“, navodi Çeku

Za razliku od ostalih država u regionu, navodi Çeku, Kosovo se razlikuje po gostoprimstvu i dobroj usluzi. Poslednjih godina zabeležen je veći broj posetilaca koji su uglavnom iz Velike Britanije, Danske, Japana, ali i iz Kanade i Amerike.

„Naše kulturno nasleđe je na listi svetske organizacije o svetskom nasledstvu, postoje i ostali objekti koji zaslužuju da budu na toj listi, ali nažalost, niko se ne interesuje više u tom pogledu“, kazao je Çeku.

Jedna od poznatijih i atraktivnijih turističkih destinacija tokom zime je sigurno kompleks Brezovica. U toku je procedura za izdavanje ovlašćenja za korišćenje i to za 99 godina uz koncesioni ugovor.

Portparolka Ministarstva trgovine i industrije, Arta Istrefi, u izjavi za RSE kaže da ministarstvo ima strateški plan za promociju turizma, ali dodala da do sada nije urađeno dovoljno u tom sektoru.

„Ukoliko kažemo da je učinjeno dovoljno na promociji turizma, onda nismo u pravu. Ali, promocija je počela je i nastavljamo da radimo na tome jednim većim ritmom. Samo tokom prošle godine organizovali smo 13 konferencija za promociju investicija na Kosovu, uključujući i promociju turizma“, kaže Istrefi.

Nedavno je, inače, zajednički projekat Crne Gore, Albanije i Kosova, „Vrhovi Balkana“, bio nagrađen prvom nagradom na globalnom samitu Svetskog saveta za turizam i putovanja u Abu Dabiju. Projekat omogućava turistima da iskuse najlepše planinarske rute Prokletija koje povezuju sela sve tri države. Opština Peć na Kosovu bila je direktno uključena u ovom projektu.
XS
SM
MD
LG