Dostupni linkovi

Turisti iz Srbije ne plaše se nemira u Egiptu: Na plaži u vanrednom stanju


Hurgada (©Shutterstock)
Hurgada (©Shutterstock)
Turisti iz Srbije, sudeći po informacijama sa lica mesta, uživaju odmarajući se na Crvenom moru uprkos vanrednom stanju u Egiptu i velikim neredima u toj zemlji. U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova ponovo je preporučilo građanima Srbije da ne putuju u Egipat.

U velikom egipatskom letovalištu Hurgada boravi oko 700 turista iz Srbije koji za sada bezbedno provode odmor na Crvenom moru. U Šarm el Šeiku, drugoj popularnoj egipatskoj destinaciji ovdašnjih turista, trenutno nema srpskih državljana.

Jelena Bisić, turistički vodič beogradske agencije „Ponte“, rekla je za RSE iz Hurgade da turisti iz Srbije najviše vremena provode na plažama.

„Pa svi se kupaju po ceo dan. Sve je uobičajeno, juče je jedna grupa išla na safari, druga je bila na Rajskom ostrvu... Turisti apsolutno nemaju dodira sa dešavanjima u Kairu koji je 450 kilometara odavde. Tek kada su dobili poruke od prijatelja iz Srbije saznali su šta se tamo događa. Što se tiče bezbednosti ovde je sve normalno. Juče nam nije bilo dozvoljeno da idemo na izlete van Hurgade, ali to je čisto zbog mera predostrožnosti. Sve je ovde potpuno uobičajeno, niko od turista nije u strahu. Obično zabrinutoj rodbini koja ih zove kažu da ih ne zanima šta se tamo negde dešava i da samo žele na miru da se kupaju.“

Interesovanje turista iz Srbije za letovanje u Egiptu ne jenjava čak i posle uvođenja vanrednog stanja u 14 egipatskih provincija. Ka Hurgadi će u novoj turi krenuti čarter avion sa 170 putnika dok najveće agencije, koje nude aranžmane od 300 evra pa naviše, i dalje imaju brojne pozive zainteresovanih.

Dragan Bisenić, ambasador Srbije u Egiptu, izjavio je za RSE da do sada nije bila ugrožena bezbednost srpskih turista, ali im je skrenuo pažnju na tamošnju zabranu kretanja od 19 sati do šest ujutro.

„Preporučujemo da u to vreme budu u svojim hotelskim kompleksima da bi izbegli eventualne neprijatnosti. Svi ti hoteli raspolažu velikom ponudom i interesantnim sadržajima i nema potrebe da rizikuju izlascima van njih. Jer ta mera podrazumeva i hapšenje osoba koje se u vreme zabrane nadju na ulici ili drugim javnim mestima“, kaže Bisenić.

Telefon za informacije u Egiptu

Ministarstvo Spoljnih poslova Srbije otvorilo je dežurni telefon 011/306-8308 na kom građani mogu da dobiju sve informacije o Egiptu i trenutnoj situaciji u toj zemlji.

Osim 700 srpskih državljana trenutno u Hurgadi boravi i oko 50.000 turista iz Evrope i celog sveta, a svakog dana na lokalni aerodrom sleće od 2.500 do 4.000 novih turista.

Aleksandar Seničić, direktor Udruženja turističkih agencija Srbije YUTA, kaže za RSE da je, za svaki slučaj, pripremljen plan za evakuaciju državljana Srbije.

„Za sada stvari stoje tako da su potpuno bezbedni i da će ostati do kraja letovanja onako kako su planirali. A ukoliko dobijemo informaciju da im je ugrožena bezbednost, ili da se to može dogoditi, pristupiće se repatrijaciji putnika. To se pre svega odnosi na mogućnost agencija da u datom momentu organizuju njihov prevoz u Srbiju. I ne vidim da bi tu moglo da bude nekih problema obzirom da je aerodrom u Hurgadi potpuno prohodan i normalno funkcioniše.“

Ambasada Srbije u Kairu u stalnom je kontaktu sa predstavnicima srpskih i egipatskih turističkih agencija kako bi u svakom trenutku imala relevantne podatke koji se tiču bezbednosti.

Ambasador Dragan Bisenić kaže da je ambasada 24 sata dnevno na raspolaganju za informacije i pomoć srpskim turistima.

„Takođe im preporučujemo da ne idu na izlete u unutrašnjost Egipta zbog mogućnosti da se pojave protesti ili barikade na putu. To bi moglo da ih izloži nepotrebnim problemima i zato je najbolje da se ne upućuju u kontinentalni deo zemlje“, preporučuje Bisenić.
XS
SM
MD
LG