Dostupni linkovi

Tuzla: Radnici tražili ostavku kantonalne vlade


Radnici blokirali prometnicu, Tuzla 22. listopada 2014.
Radnici blokirali prometnicu, Tuzla 22. listopada 2014.

Oko 200 radnika nekoliko propalih tuzlanskih firmi prosvjedovali su u srijedu ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, tražeći njenu ostavku. Blokirali su i raskrsnicu kod rudnika Kreka na ulazu u Tuzlu. U ranim poslijepodnevnim satima prosvjed je okončan, te najavljen novi za ponedjeljak.

Radnici su ogorčeni jer ekspertna Vlada, koju su sami doveli na vlast, ništa nije učinila u proteklih sedam mjeseci na revitalizaciji tvornica.

Predsjednik Sindikata "Solidarnost" Sakib Kopić rekao je da su radnici dosta čekali.

Navodeći da su ovi protesti poruka sljedećim vlastima, Kopić je istakao da će narednu Vlada Tuzlanskog kantona, koja će tek biti formirana, čekati 100 dana da nešto konkretno uradi, a ako ne uradi i ona će morati otići.

Radnici su dodatno nezadovoljni nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona obavijestila radike Fabrike deterdženata "Dita" da revitalizacija u tom poduzeću trenutačno nije moguća.

Vlada Tuzlanskog kantona saopćila je u utorak da je, iako svjesna problema sa kojima se suočavaju radnici tuzlanske Fabrike "Dita", činila maksimalne napore radi revitalizacije poslovanja i pokretanja proizvodnje, što je faktografski predstavljeno 7. listopada na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona.

"Nažalost, modalitet koji je podrazumijevao kupovinu dionica za jednu marku radi stjecanja aktivne uloge u pokretanju i vođenju procesa financijske konsolidacije u svim institucijama Tuzlanskog kantona naišao je na prepreke, zbog čega je ovaj proces zaustavljen", navedeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG