Dostupni linkovi

Nova blokada primjene Trumpove uredbe o migrantima


Nastavak blokade uredbe: Predsjednik SAD Donald Trump
Nastavak blokade uredbe: Predsjednik SAD Donald Trump

Američki savezni sudac na Havajima na neodređeno vrijeme je produžio nalog kojim se blokira revidirana uredba predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u Sjedinenje Države građanima šest država sa većinskim muslimanskim stanovništvom. Predsjednik Trump je još kod prve zabrane najavio da će ići do najviše instance, Vrhovnog suda, u kojem je za sada osmero sudaca, a izbor njegova kandidata Neila Gorsucha još nije prošao u Senatu.

Sudac Derrick Watson svoju raniju privremenu zabranu izvršne uredbe američkog predsjednika o migraciji produžio je na neodređeno vrijeme, odnosno dok na sudovima traje pobijanje te uredbe.

Odluku je donio nakon što je saslušao argumente tužitelja države Havaji i američkog Ministarstva pravosuđa.

U tužbi se kaže da bi zabrana mogla naštetiti turizmu, ali i otežati mogućnost zapošljavanje stranih studenata i radnika.

Državi Havaji se pridružio novi tužitelj po imenu Ismail Elshikh, američki državljanin iz Egipta, imam u muslimanskoj zajednici na Havajima, a čija punica živi u Siriji.

Havaji i ostali protivnici Trumpove uredbe tvrde da je motivirana vjerskim razlozima i da se zasniva na obećajima koje su date tokom kampanje “da će zabraniti ulazak svim muslimanima u Sjednjene Američke Države.”

„Sud neće puzati u kut, zatvarati oči, i pretvarati se da ne vidi ono što se mora vidjeti”, napisao je Watson u obraloženju svoje odluke.

Predsjednik Trump je, donoseći revidiranu uredbu, naglasio da joj je cilj spriječiti teroriste od ulaska u Sjedinjene Države.

Izvršna uredba koju je potpisao 6. marta na 90 dana trebala je zabraniti ulazak u zemlju građana Irana, Libije, Somalije, Sudana i Jemena, kao i svim izbjeglicama na 120 dana. Iz te uredbe izdvojen je Irak, kao i oni koji imaju trajan boravak u SAD, odnosu zelenu kartu.

Protesti protiv Trumpove uredbe u SAD
Protesti protiv Trumpove uredbe u SAD


Prethodna verzija uredbe, koja je objavljena krajem januara, izazvala je niz neodoumica i prosvjeda, i bila je blokirana na sudu u Seattlu.

Trump se žalio „na neviđenu sudsku pristranost ”, obećavajući da se slučaj dovesti do najviše sudske instance.

Žalba protiv rješenja suca sa Havaja trebala bi ići na isti sud koji je u februaru odlučio da neće blokirati odluku suda iz Seattla kojom je zabranjena primjena prve Trumpove uredbe.

Američki predsjednik želi cijeli slučaj dovesti do Vrhovnog suda u kojem se trenutno nalazi osmero sudaca, četvoro konzervativnih i četvoro liberalnih.

Prevagu bi mogao odnijeti Trumpov kandidat za ovu funkciju Neil Gorsuch, no njegovo imenovanje nailazi na prepreke u Senatu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG