Dostupni linkovi

Tropski fenomen u Novom Sadu: Procvetala smrdljiva Zmijska palma


Zmijska palma u Novom Sadu
Zmijska palma u Novom Sadu
U Novom Sadu nesvakidašnja prirodna pojava - procvetala je Zmijska palma, biljka sa jedim od najvećih cvetova na svetu. Zmijska palma cveta vrlo kratko, a za to vreme ima izuzetno neprijatan miris. Novosađani ovu retku biljku mogu pogledati na Prirodno matematičkom fakultetu, na Departmanu za biologiju.

Tropski fenomen u Novom Sadu – procvetao je Amorphophallus riveri Konjac biljka sa jednim od najvećih cvetova na svetu.

Ova prava prirodna retkost se dešava svake sedme ili petnaeste godine. Iako je Zmijska palma vrlo atrkativna ne možete dugo izdržati pored nje: širi težak zadah trulećeg mesa koji treba da privuče insekte, objašnjava profesor na Departmanu za biologiju, Milan Matavulj.

Milan Matavulj
Milan Matavulj
„Širi veoma težak zadah, jer njegova funkcija je da privuče insekte koji treba da se prošetaju na stubu gde su prašnici i da polen snesu dole do plodnika i na taj način da izvrše oplođenje. Kada se to desi cvet će još ostati u ovakvoj formi možda dva-tri dana“, objašnjava stručnjak.

Ova biljka stigla je iz Berlina. Novosadskom Pirodno matematičkom fakultetu ju je pre dve godine poklonio bivši student ove institucije Igor Vučić koji trenutno radi u zoološkom vrtu u glavnom gradu Nemačke. Za prirodnu retkost su zainteresovani i građani.

„Došla sam sa decom, njima je cvet interesantan zato što smrdi i zato što je velik, a ja sam došla iz znatiželje“, rekla je jedna Novosađanka koja je dovela svoju porodicu da vide ovu biljku.

Inače, Zmijska palma potiče sa Sumatre i njene krtole koriste kao zamenu za želatin životinjskog porekla.
XS
SM
MD
LG