Dostupni linkovi

BiH trkom u Evropsku uniju


Utrka ka EU
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Utrka ka EU

Tradicionalna manifestacija „Trkom u Evropu“ organizovana je 6. maja kroz centar Sarajeva. Ova trka je dio obilježavanja Sedmice Evrope i Dana Evrope u Bosni i Hercegovini. Osim toga, pripremljeni su raznovrsni i zanimljivi sadržaji, a u Mostaru će 9. maja, na Dan Evrope, biti održana centralna manifestacija.

Velimir Bojović iz Atletskog kluba Leposavić iz Srbije pobijednik je tradicionalne četvrte utrke “Trkom u Evropu” u centru Sarajeva. Ovo mu je druga trka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Kaže kako je imao više motiva zbog kojih se prijavio na ovogodišnje takmičenje.

„Pre svega sam došao zato da ispoštujem trku, a imam i drugove ovde, i prijatelje. Trčao sam trku i lepo se osećam ovde u Sarajevu. Prvenstveno sam zbog toga došao. A 'Trka kroz Evropu' – to me primamilo. Prvi put trčim ovakvu manifestaciju. Stvarno mi je drago što sam učestvovao.“

Pitali smo Velimira hoće li i Srbija i Bosna i Hercegovina trčeći brže doći do zajednice evropskih zemalja.

„Nadam se da hoćemo. Mislim da je krajnje vreme da lepo sarađujemo“, smatra Bojović.

Još jedan od učesnika ovogodišnje utrke ka Evropskoj uniji kaže kako ovo takmičenje šalje samo jednu poruku:

„Poruka je kao na ovim plakatima: Svi za Evropu. Prema tome, ovo je jedan od načina našeg ulaska u Evropu da bismo bili dio te zajednice. Kroz sport zajedno kroz Evropu. Sport veže sve ljude regiona i Evrope.“

I pored volje koju pokazuju i političari i građani Bosne i Hercegovine kada je u pitanju pristupanje Evropskoj uniji, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH, Nevenka Savić, smatra kako se na tom putu mora uložiti više rada i truda:

„Za samu trku nije dovoljno imati samo volju. Potrebna je i snaga i spremnost. Isto to je potrebno i za naš napredak u procesu integracija za Evropsku uniju“.

Tokom utrke učesnike, ali i zainteresovane građane, zabavljao je bend Sarajevo Drum Orkestra uz čiju muziku se i zaplesalo. Ove godine na tradicionalnoj utrci “Trkom u Evropu” prvi put su mogla učestvovati i djeca. Ovaj događaj je dio obilježavanja Sedmice Evrope i Dana Evrope, koji organizuje Direkcija za evropske integracije BiH, Delegacija EU u BiH i Specijalni predstavnik EU u BiH.
XS
SM
MD
LG