Dostupni linkovi

Tri dana do odluke Brisela: Beograd ne odustaje od dijaloga


Sedmica skupštinskog odbora za Kosovo, Beograd, novembar 2011.
Sedmica skupštinskog odbora za Kosovo, Beograd, novembar 2011.
Tri dana uoči odluke Brisela o kandidaturi Srbije sve je neizvesno. Pregovori Prištine i Beograda su trenutno bez rezultata, mada je najavljen nastavak dijaloga, nema pomaka ni na jednoj barikadi na severu Kosova.

Prištinski i beogradski pregovarači bili su u petak celi dan na počeku, nisu se vratili kući iako su prethodno veče objavili da nisu postigli kompromis o dve vruće teme-prelazima i predstavljanju Prištine u regionalnim formuma.

Borko Stefanović, šef beogradskog pregovaračkog tima, je rekao Radiju Slobodna Evropa da su Prištini ponuđeni različiti predlozi i da se nada da će od strane Prištine biti razumevanja.

Na pitanje oko čega je zapelo, Stefanović je odgovorio uopšteno, bez konkretnih detalja:

Borko Stefanović
Borko Stefanović
"Oko regionalnog predstavljanja zapelo je u vezi sa Rezolucijom 1244 i njenom primenom. Po pitanju administrativnih prelaza, gde se razgovara o konceptu zajedničkih upravljanja administrativnim prelazima, problem je što se treba osloboditi pokušaja od strane Prištine da prelazima da atribute državne granice."

Izvestilac Evropskog parlamenta Srbije Jelko Kacin i ambasador EU u Beogradu Vensan Dežer poručili su iz Ljubljane da Srbija treba da dobije zeleno svetlo za prikljičivanje EU. Istovremeno je iz Berlina kancelarka Angela Merkel bez ograde ocenila da Srbija ne ispunjava uslove za evropsku kandidaturu.

Pitali smo Kacina na osnovu čega veruje da ima šanse da u ponedeljak Srbija dobije dobru vest iz Brisela, odnosno da Nemačka promeni stav? On je odgovorio da je pozitivna činjenica da se Srbija vratila za pregovarački sto “i da bi nedavanje statusa Srbiji ne samo teško pogodilo proevropske snage u Srbiji, već bi stvorilo kolateralnu štetu za sve susede Srbije.
Nedavanje statusa kandidata Srbiji stvorilo bi kolateralnu štetu za sve susedne zemlje, ocenjuje Jelko Kacin.

"Kao što znate, u EU se konačne odluke često donose na samom kraju. Ja se nadam da će se tokom ovog vikenda ipak stvoriti potrebna masa pozitivne energije koja bi omogućila da kancelarka Nemačke promeni svoj stav”, rekao je Kacin.

Kacin očekuje da se tokom vikenda ukloni makar jedna, još bolje sve barikade.

Dijalog jedino rešenje

U Beogradu se očekuju ishodi pregovora, a Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, inače sa severnomitrovačkom adresom, opominje pregovarače u Briselu:

“Mi ne dozvoljavamo da to postanu granični prelazi. Naš pregovarač ima jasne instrukcije i, drugo, ima situaciju na terenu koja dodatno osigurava našu poziciju. Šta god da pregovarač dogovori, treba prvo da verifikuje Vlada, a onda treba ubediti i predsednike opština na severu Kosova koji su autonomni u svom delovanju.”

Borko Stefanović, međutim, kaže da je dijalog jedino rešenje i šalje poruku “onima koji misle da treba dići ruke od svega i napustiti ovaj proces, da nema drugog rešenja".

"Da se stvari moraju rešavati u dogovoru sa Prištinom i međunarodnom zajednicom. Sve ostalo smo već videli i pokazalo se veoma nepovoljno po nas, čak i onda kada rešenja ne izgledaju onako kako bismo mi želeli da izgledaju“, kaže Stefanović, podsećajući na to kako je bilo pre 1999. godine.

"Naš pregovarački tim je spreman da ima pozitivan rezultat na kraju današnjeg dana ili sutra, bilo kad”, kaže za RSE Borko Stefanović.

Kfor u Jagnjenici, 30. novembar 2011.
Kfor u Jagnjenici, 30. novembar 2011.
Iz Kfora u Prištini poslata je Beogradu poruka da ukloni barikade koje su na njenoj teritoriji, dakle sa druge strane prelaza, i tako pokaže ozbiljnost poruke predsednika Srbije da treba dići ruke od balvan diplomatije.

“To je najmanje što Srbija mora da uradi kako bi očuvala svoj kredibilitet”, kaže Jelko Kacin.

Da li će Beograd dići barikade sa njene strane prelaza pitali smo i Borka Stefanovića:

“To nije pitanje za mene ali sam siguran da Srbi na severu Kosmeta dobro razumeju da borba za naše interese podrazumeva druge načine i da su barikade postogle svoj efekat već samim tim što se sada ne razgovara o kosovskim institucijama na severu Kosova, već o administrativnim prelazima. Prema tome, mislim da bi bilo dobro da se barikade sklone”, rekao je Stefanović.

“Šta će se desiti do ponedeljka, ne znam. Ali mogu reći da ću ja lično sa šefom naše političke grupe (zadužene za Balkan) Homštetom, doći u ponedeljak u Beograd gde ćemo okupiti sve liberalne političare Zapadnog Balkana i da ćemo sa tog skupa ponovo da uputimo poziv da Srbija dobije članstvo za kandidaturu u EU“, kaže Jelko Kacin, verujući da ima šanse da se nešto bitno dogodi tokom vikenda i da će Nemačka promeniti svoj stav.
XS
SM
MD
LG