Dostupni linkovi

Školskog kolegu ranio nožem, nasilne učenice isključene iz škole


Snimka na kojoj učenice maltertiraju svoju mlađu kolegicu
Snimka na kojoj učenice maltertiraju svoju mlađu kolegicu
Maloljetni učenik Turističko ugostiteljske škole u utorak je u Tuzli nožem nanio ozljede školskom kolegi. Dječaku su na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli konstatirane lakše tjelesne ozljede. S obzirom da je riječ o maloljetnicima, u MUP-u TK nisu davali više informacija.

U utorak je i nastavničko vijeće Kemijske škole u Tuzli jednoglasno je isključilo iz škole tri učenice koje su u petak brutalno pretukle svoju mlađu kolegicu samo zato što je dan ranije prijavila nasilje. One su već u utorak podigle dokumente iz škole, a svoje obrazovanje imaju pravo nastaviti u nekoj od drugih škola.

Ovih dana u Tuzli su institucije na nogama i svi se odjednom bave problemom maloljetničke delinkvencije i to uglavnom na način da kritiziraju i osuđuju. Nitko nema konkretnog rješenja za problem koji je u Bosni i Hercegovini u stalnom porastu. Stručnjaci za naš program upozoravaju da svaka reakcija obično dolazi prekasno i prekratko traje.

Tri učenice Kemijske škole u Tuzli u utorak su u ovoj školi završile svoje obrazovanje. U razgovoru za Radio Slobodna Evropa direktor Kemijske škole Nesib Hasanović rekao je da video nasilja tri djevojčice kojim slučajem nije došao u javnost, ovakva reakcija institucija, ali i javnosti bi izostala. Na naše pitanje kako je škola dopustila nasilje, direktor odgovara:

Nesib Hasanović
Nesib Hasanović
„Te stvari dešavaju se svaki dan, svi se susrećemo s njima. Da nije zabilježeno na kameri, vjerovatno bi drukčije sve bilo. Ovako smo pod velikim pritiskom, u jednoj nenormalnoj situaciji. Svejedno, mi se s tim moramo izboriti, moramo preduzeti neke dodatne mjere, učiniti sve da se ovo više nikad ne ponovi.“

Branka Antić Štauber, psihologinja koja se susreće svakodnevno s problemom maloljetničke delinkvencije kaže nam da je javnost reagirala na ovaj pojedinačan slučaj, a šuti na činjenicu da je 63 posto djece u školi zahvaćeno vršnjačkim nasiljem.

„U djeci vrije neka agresija koju oni sigurno imaju, za koju ja kažem da sigurno potiče iz škole i porodice. Roditelji ne odgajaju djecu. Društvo mora da reaguje, moramo svi ovo vrlo ozbiljno da shvatimo i okrenemo prevenciji i radu s djecom i radu u porodici, ali i škola ne smije biti samo edukativna ustanova, ona mora biti i vaspitna ustanova.“

Poraz društva i medija

Nemali broj medija u Bosni i Hercegovini nasilju u tuzlanskoj Kemijskoj školi pristupio je senzacionalistički i pustio javnost da anonimno komentira, osuđuje i poziva na nasilje.

„Vidjela sam ne samo brutalne i nasilne poruke, već užasavajuće poruke koje nisu samo poziv na linč, već poziv na fizičko, psihičko, seksualno maltretiranje te tri djevojke koje su napale svoju kolegicu. Mediji, puštajući neimenovanu, anonimnu, krvi žednu masu, pokazuju da postaju dio tog nasilničkog sistema“, ističe urednica Radija Stari Grad Senka Kurt.

U posljednje tri godine Disciplinski centar za maloljetnike Tuzla bilježi porast maloljetnih prestupnika. U ovoj godini za njih 39 izrečene su prekršajne mjere. S druge strane, Vlada TK ovoj instituciji iz godine u godinu umanjuje sredstva za rad, što samo po sebi govori da institucije nezainteresirano odgovaraju na problem maloljetničke delinkvencije.

„Kad se desi nemili događaj, onda nije skupo ni izgraditi zatvor, ni pozivati na javni linč. Sve bi to bilo bezbolnije da se na pravom mjestu ulažu novci, da se ulažu u prevenciju maloljetničkog prestupništva“, kaže direktor Centra Mirza Dževdetbegović.

BiH ima koordinacijsko tijelo za borbu protiv maloljetničke delinkvencije, mada s druge strane nema jedinstven državni zakon koji se bavi ovim pitanjem. Sociolog Srđan Vukadinović kaže da je ovo tek početak posljedica koje će bh. društvo snositi.

„Valjda je poslije dvije decenije vrijeme da se stvori nekakav ambijent u koji ulaze nekakvi oblici sistema vrijednosti, koji nisu ni nacionalni, ni religijski, koji se ne baziraju na tome da je neko 'naš' a neko 'njihov', nego koji se bazira na univerzalnim vrednotama koje će kod djece razviti osjećaje poštovanja, solidarnosti i svega onoga što čini složenost života.“

Senka Kurt kaže da su ovim slučajem u Tuzli bh. društvo ali i mediji doživjeli poraz.

„Osim što su konstatirani problemi, konstatirano je i kako smo žedni krvi i osvete, kako bismo 'mi to riješili na najbolji mogući način'. Dakle, strašan poraz našeg društva zato što se ovo uopće dogodilo, strašan poraz škole zato što je uopće dozvolila da se ovo dogodi, i naravno – strašan poraz za medije“, smatra Kurt.

Slučaj tri maloljetnice iz Tuzle podijelio je bh. javnost. Na društvenim mrežama oformile su se razne anonimne grupe koje umjesto pravih rješenja pozivaju na novo nasilje. To ukazuje na dubinu ovog problema u bh. društvu i potrebu hitne stručne akcije na suzbijanju uzroka sve prisutnijeg maloljetničkog nasilja.
XS
SM
MD
LG