Dostupni linkovi

Treći dan SFF: Otvoren Sarajevo Talent Campus


Ekipa rumunjskog filma "Carmen" na predstavljanju medijima u Sarajevu
Ekipa rumunjskog filma "Carmen" na predstavljanju medijima u Sarajevu
Trećeg dana 19. Sarajevo film festivala, novinarima je u jutarnjem terminu predstavljen film “Carmen”, rumunjskog režisera Dorua Nițescua, kojeg će publika moći pogledati u nedelju uveče u Narodnom pozorištu.

Da prošlogodišnja ubjedljiva pobjeda rumunjskog filma i odlazak glavne nagrade u zemlju očito talentovanih režisera nije bila slučajna svjedoči i film “Carmen”.

Duboka socijalna drama satkana je na temelju trulih ostataka društva u odumiranju, narušenih ljudskih prava te potpunog pomračenja morala, sistema zdravstvene zaštite i sumnjivim putevima obogaćene novonastale političke elite.

Carmen je desetogodišnja djevojčica koja vodi bitku sa opakom bolešću. Njeni roditelji nemaju novca za liječenje. Dok Carmen proživljava poslijednje dane života, njena majka saznaje da je trudna. Istovremeno, gašenjem jednog, rađa se drugi život.

Snimati film na osnovu istinite priče bilo je rizično, tvrdi režiser filma, Doru Nitescua.

“Od njenog rođenja, pa do smrti, što je vremenski raspon od deset godina, za film smo uzeli posljednju sedmicu njenog života, jer ona prikazuje sve”, kaže Nitescua.

Pablo Berger na Sarajevo Film Festivalu
Pablo Berger na Sarajevo Film Festivalu
Nešto ranije u okviru programa “Kafa sa ..” gost je bio jedan od najzanimljivijih i najuspješnijih španskih režisera, Pablo Bergero.

Njegov višestruko nagrađivani film "Blancanieves" u subotu je predstavljen sarajevskoj publici u Ljetnom kinu “!hej” i izazvao je pozitivne reakcije publike iako se radi o nijemom filmu snimanom u crno-bijeloj tehnici.

"Kada sam se pojavio nakon projekcije filma pred otprilike 3.000 ljudi osjećao sam se kao lik Rockyja koga glumi Sylvester Stallone, kao rock zvijezda. Publika je bila zaista sjajna, pažljivo sam pratio njene reakcije i ispravno je reagovala na sve situacije iz filma, smijali su se kada se trebalo smijati, reagovali su na ozbiljne scene i apsolutno sam oduševljen", ističe Berger.

Španski reditelj govorio je i motivima za "Blancanieves", rekavši da "Snjegulica" braće Grimm nije bila jedina podloga za filmsku priču nego i njihove ostale bajke, a u izvjesnoj mjeri to je bila i opera "Carmen" Prospera Merimea.

Govoreći o koridi kao motivu za svoj novi film, Berger je izjavio da je borba toreadora s bikom u prepunoj areni idelna dramaturška podloga za svakog reditelja.

VIDEO: Trejler za film "Blancanieves"


Na Talent Campusu 65 režisera

U okviru Sarajevo film festivala otvoren je i sedmi Sarajevo Talent Campus, koji je namijenjen mladim filmskim profesionalcima, a nastao u saradnji sa Robert Bosch fondacijom i Berlinale talent campusom.

Otvorio ga je režiser Leox Carax.

Na ovogodišnjem Sarajevo Talent Campusu učestvuje 65 mladih režisera, scenarista, producenata, glumaca i filmskih kritičara iz 15 zemalja jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza

Jedan od učesnika je Zulfikar Filandra. Kaže kako Talent Campus mladima nudi mnoštvo prednosti.

„Prijavio sam se zbog potencijalnih dobrih stvari koji se mogu desiti ovdje, zbog svih veza koje mogu uspostaviti uz pomoć Talent Campusa. Također, želim upoznati i povezati se sa kolegama iz regiona“, objašnjava Filandra.

Cilj 7. Sarajevo Talent Campusa jeste održati već definirani balans između predavanja, panel diskusija i razgovora, s jedne strane, te radionica i obuke praktičnog tipa, s druge, a trajat će od 18. do 24. augusta.

“Ono što predstoji talentima je sedmica intenzivnog rada, sesija, predavanja, radionica, druženja, zatim projekcija filmova koji su usko povezani sa samom temom Talent Campusa”, objašnjava menadžerica Sarajevo Talent Campusa Asja Makarević.

Sarajevo Talent Campus bit će domaćin velikom broju eminentnih stručnjaka iz filmske umjetnosti, među kojima su i Danny Glover, Danis Tanović, Amra Bakšić Čamo, Stefan Arndt, Uliks Fehmiu, Leon Lučev, Simon Perry, Patricia Pisters, Dan Fainaru, Jurica Pavičić, Gyula Gazdag, Ula Stfckl, Gabriele Brunnenmeyer, Selina Ukwuoma, Emir Baigazin, Rebecca Cammisa i drugi.
XS
SM
MD
LG