Dostupni linkovi

Treba li Francuzima i "druga dama"


Julie Gayet i Francois Hollande
Julie Gayet i Francois Hollande
Prva ovogodišnja press konferencija francuskog predsjednika Francois Hollande-a, na kojoj je namjeravao govoriti o stanju u privredi, prijetila je da se pretvori u “pretresanje” njegovog privatnog života. Prije svega jer je javnost znatiželjna šta je istina o njegovoj navodnoj aferi s glumicom Julie Gayet.

Hollande je međutim odbio govoriti o svom privatnom životu, tražeći da on i “ostane privatan”. Francuski je predsjednik takođe odbio odgovoriti na pitanje da li je njegova životna partnerica Valerie Trierweiler još uvijek prva dama, ili će je zamijeniti njegova “nova romantična veza”.

Predsjednik je okupljenim novinarima kazao kako “svaki čovjek ima pravo na svoju privatnost, pa tako i predsjednici, te da on ima princip da svoje privatne stvari i rješava privatno”.

A sve je počelo kada se u tabloidu Closer, u petak, 11. januara pojavio tekst u kojem se tvrdi da Hollande ima romantičnu vezu s glumicom, s kojom se sastaje u nekim stanovima, gdje odlazi na malom skuteru, praćen samo jednim boddy guard-om.

Ove su tvrdnje izazvale neviđenu buru u francuskoj javnosti, gdje se privatnost strogo čuva. Hollande-ova životna partnerica, Valerie Trierweiler produžila je boravak u bolnici kamo je smještena nakon navodne iscrpljenosti.
Francois Hollande i Valerie Trierweiler u maju 2012.
Francois Hollande i Valerie Trierweiler u maju 2012.

Kada je najavljivan susret s novinarima, treći od kad je Francois Hollande stupio na dužnost 2012. godine, govorilo se kako mu je to šansa da u javnosti obnovi ciljeve iz svoje agende. Umjesto toga, zaprijetio mu je “katastrofični scenario”.

Svjetski su mediji “nalegli” na ljubavnu aferu, Francuska je stigla među headlinese, zahvaljujući krizi srednjih godina jednog muškarca. Opozicionari tvrde da je Hollande “pogubna ličnost za imidž predsjednikova ureda”.

Bivši premijer Alain Juppé, je rekao kako su ovim predsjednikovim potezom, "mnogi ljudi u inostranstvu koji Francuskoj traže “dlaku u jajetu”, dobili satisfakciju”.

Na pitanje da li bi predsjednik spriječio ovakve ispade da je svoj odnos sa Valerie Trierweiler ozvaničio, Juppé je odgovorio da to ne bi riješilo ništa.

“Dapače," našalio se bivši premijer, “mi Francuzi volimo statuse. Možemo napraviti status prve, a možemo otvoriti i mjesto za drugu damu!”

Pedesetdevetogodišnji Francois Hollande, razišao se sa svojom dugogodišnjom vanbračnom suprugom Segolene Royal - koja je i majka četvero njegove djece.

Ozvaničio je vezu sa Trierweiler, uoči predsjedničkih izbora 2012. Ni njih dvoje nisu u braku, ali žive zajedno, i ona ga prati na službenim nastupima.

Valerie je i dalje u bolnici, a prema nekim pouzdanim izvorima, spremna je oprostiti Hollandu, koliko joj “jasno kaže kakve su mu namjere”.
XS
SM
MD
LG