Dostupni linkovi

Novi Sad: Traži se postupak protiv predsednika Studentskog parlamenta


Protesti protiv Vlade Vojvodine, FOTO: Norbert Šinković
Protesti protiv Vlade Vojvodine, FOTO: Norbert Šinković
Studentska unija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu traži pokretanje disciplinskog postupka protiv predsednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu, Borisa Novakovića.

Kako unija tvrdi, Novaković time što je kao predsednik učestvovao u organizaciji i govorio na protestu protiv Vlade Vojvodine prekršio najviša pravna akta Univerziteta.

Predsednik Studentskog parlamenta Boris Novaković je pre, ali i za vreme protesta protiv Vlade Vojvodine nekoliko puta naglasio da iza zahteva da se pokrajinska Vlada smeni stoje i studenti iz Novog Sada.

Kako predsednica Studentske unije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Sanja Kljajić tvrdi, Novaković osim toga što je nelegitimno na čelu Studentskog parlamenta, svojim izjavama i učešćem kao govornik na protestu grubo prekršio najviša akta Univerziteta.

“On apsolutno nema legitimitet, takođe nema ni pravo da istupa ispred studenata Univerziteta u Novom Sadu, niti ima pravo da jedan politčki skup organizuje sa mesta studentskog predstavnika. Ono što je kasnije sporno, jeste da nakon toga što je istupao u medijima kao organizator on direktno je učestvovao u tom procesu - Novaković je na protestu održao politički govor. On je tada rekao da su studenit izašli na ulice da bi pokazali svoju snagu, ali zapravo to nije tačno jer je bilo svega stotinak studenata koji su se pojavili na skupu”, naglašava Kljajić.

Ona je dodala da Novaković kao nosilac predsedničke funkcije, podržao i peticiju opozicionih partija u Vojvodini za ostavku premijera Vlade Vojvodine Bojana Pajtića, što je jasno političko delovanje koje takođe nije podržano većinom glasova u Parlamentu.

Studentska unija Filozofskog fakulteta pozvala je rektora Univerziteta u Novom Sadu da reaguje i iznese ovo pitanje pred Senat, kao i dekana Ekonomskog fakulteta, na kom Novaković studira, da pokrene disciplinski postupak, i tako spreče direktno mešanje politike u rad visokoobrazovnih institucija.

“Boris Novaković ima puno pravo da istupa kao pojedinac, ali je nedopustivo da, pozivajući se na studente ovog univerziteta, iznosi svoja politička ubeđenja”, stoji u saopštenju organizacije.
XS
SM
MD
LG