Dostupni linkovi

Travnik: Škole prelaze na grijanje obnovljivim izvorima energije


Igor Šakić i Jozo Jurina nakon potpisivanja ugovora o zagrijavanju škola
Igor Šakić i Jozo Jurina nakon potpisivanja ugovora o zagrijavanju škola
Jozo Jurina ministar obrazovanja znanosti kulture i sporta kantona središnja Bosna i Igor Šakić direktor poduzeća Bioenergy iz Viteza u ponedjeljak su u Travniku potpisali ugovor vrijedan četiri milijuna KM o prelasku zagrijavanja škola s loživog ulja i ugljena na pellet bio masu.

U naredne četiri godine ovo poduzeće zagrijavat će 23 škole u kantonu čime će spriječiti godišnji odlazak oko 4000 tona ugljičnog dioksida u atmosferu. Pored toga za četiri godine kanton će uštedjeti najmanje milijun KM u odnosu na grijanje škola ugljenom i lož uljem.

"Nekoliko škola mi već zagrijavamo na pellet bio masu i veoma smo zadovoljni tim obnovljivim energentom. Nove 23 škole imat će kvalitetno grijanje iz domaćih i obnovljivih izvora energije što nas posebno raduje jer se pellet proizvodi kod nas u BiH. Također mi nemamo nikakvih obveza spram održavanja postrojenja, opravki i drugih djelatnosti kada je grijanje u pitanju. To je sve na sebe preuzeo investitor, odnosno poduzeće Bioenergy", izjavio nam je ministar Jurina.

Igor Šakić direktor poduzeća Bioenergy iz Viteza izuzetno je zadovoljan što će ovo poduzeće povećati svoje poslovne reference.

"Moram reći da mi već zagrijavamo veliki broj kako javnih tako i privatnih ali i državnih ustanova. Počev od bolnica, domova zdravlja, škola, veleposlanstava, trgovačkih lanaca. Ovim poslom zaposlit ćemo 15 do 20 novih radnika i godišnje spriječiti odlazak u atmosferu oko 4000 tona ugljičnog dioksida. Ne treba govoriti da imamo nižu cijenu grijanja obnovljivim izvorom energije u odnosu na lož ulje koje uvozimo i ugljen za najmanje 20 posto. Najveća nam je zahvala kada vidimo da su naši komitenti zadovoljni. Jedna ustanova iz okolice Sarajeva povećala je plaće za 30 posto nakon što su ostvarili uštede na grijanju koje smo im mi ugradili na pellet bio masu. Imamo dovoljne kapacitete da zagrijavamo ne 50 nego 250 škola", izjavio nam je Igor Šakić direktor poduzeća Bioenergy.

U ministarstvu razmišljaju da predlože Vladi SBŽ zagrijavanje svih škola na pellet bio masu
  • Slika 16x9

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

XS
SM
MD
LG