Dostupni linkovi

SAD: Republikanski stručnjaci za bezbednost u otvorenom pismu protiv Trampa


Donald Tramp
Donald Tramp

Grupa od 50 bivših republikanskih stručnjaka za nacionalnu bezbednost potpisala je otvoreno pismo u kom se protive predsedničkoj nominaciji Donalda Trampa, uz ocenu da bi on bio "najnemarniji predsednik" u istoriji SAD.

Pismo su potpisali ljudi koji su radili za bivše predsednike Ričarda Niksona, Ronalda Regana, Džordža W. Buša i Džordža H.W Buša, kao i bivši direktor CIA Majkl Hajden.

"Ubeđeni smo da bi on bio opasan predsednik i da bi doveo u rizik nacionalnu bezbednost i postojanje naše zemlje. On ne može da razdvoji istinu od laži. Ubeđeni smo da bi on u Ovalnoj sobi bio najnemarniji predsednik u američkoj istoriji", stoji u pismu objavljenom u Njujork Tajmsu, preneo je AFP.

Ta grupa tvrdi da Tramp "nema karakter, vrednosti i iskustvo" da bi bio predsednik, navodi BBC, dodajući da su mnogi od potpisnika u martu odbili da potpišu slično pismo.

"Niko od nas neće glasati za Donalda Trampa. On umanjuje moralni autoritet SAD kao lidera slobodnog sveta", ističe se u pismu.

Ti stručnjaci smatraju da Tramp, po svemu sudeći, ne zna ni šta znači imati veru u američki ustav, zakone, institucije, uključujući i versku toleranciju, slobodu štampe i nezavisno sudstvo.

Pismo je potpisao i Džon Negroponte, prvi direktor nacionalne obaveštajne službe i kasnije zamenik državnog sekretara, Robert Zelik koji je takođe bio bivši zamenik državnog sekretara i bivši predsednik Svetske banke, kao i dvojica bivših sekretara za državnu bezbednost - Tom Ridž i Majkl Čertof.

XS
SM
MD
LG