Dostupni linkovi

Tramp pobedio u još tri države, Klintonova učvrstila vođstvo


Berni Sanders, Hilari Klinton, Ted Kruz i Donald Tramp
Berni Sanders, Hilari Klinton, Ted Kruz i Donald Tramp

Kandidat za nominaciju Republikanske stranke za predsednika SAD Donald Tramp (Trump) osvojio je najviše glasova na stranačkim izborima u tri države, dok je demokratski kandidat Berni Sanders (Bernie) odneo iznenađujuću pobedu u Mičigenu. Hilari Klinton (Hillary Clinton) je ubedljivo prva u Misisipiju.

Novi stranački izbori za predsedničku nominaciju republikanaca održani su u utorak u Mičigenu, Misisipiju, Havajima i Ajdahu, a američki milijarder je izgubio jedino u Ajdahu, gde je najviše glasova dobio Ted Kruz (Cruz).

Kruz je izjavio da jedino on može da pobedi Trampa koji nema podršku takozvanog establišmenta Republikanske partije.

Senator Marko Rubio (Marco) završio je na četvrtom mestu u Mičigenu i Misisipiju bez ijednog delegata, a loše rezultate moraće da popravi sledeće sedmice na izborima u njegovoj državi Floridi.

Međutim, Tramp, biznismen bez iskustva na javnim funkcijama, vodi u anketama i u Floridi, gde je u utorak uveče održao pobednički govor.

"Jedna od stvari zbog kojih sam najsrećniji je veliki odziv. Mislim da je ovo najveća priča u današnjoj politici", rekao je Tramp na konferenciji za novinare.

Posle pobeda u Misisipiju, Mičigenu i Havajima, Tramp je učvrstio poziciju kao najozbiljniji kandidat među republikancima. On je izdržao seriju negativnih reklama od svojih protivnika, koji dovode u pitanje njegove poslove i korišćenje vulgarnih i oštrih reči.

Tramp je govorio o komercijalnim uspesima proizvoda koji nose njegovo ime, od flašrane vode do vina.

Komentarišući kritike zbog toga što koristi psovke, milijarder je rekao da on od toga ima koristi jer time pokazuje da nije ograničen političkom korektnošću.

Tramp je rekao da će biti bolji predsednik od svih, osim Abrahama Linkolna (Lincoln), i da je on "najveći konzervativac od svih".

Donald Tramp
Donald Tramp

"Ja ne menjam Republikansku partiju, jer sam konzervativac, ali zdravorazumski. Niko nije konzervativniji od mene kada je reč o energetskoj nezavisnosti, ulozi vojske, brizi prema našim veteranima koji su zaboravljeni. Niko nije konzervativniji od mene oko zdravstvene zaštite. Ukinućemo Obamaker. Svakako, niko nije konzervativniji od mene kada je reč o zaštiti naših granica", istakao je Donald Tramp.

Guverneru Džonu Kejsiku (John Kasich) koji je završio na trećem mestu u Mičigenu, takođe je potrebna pobeda u njegovoj državi Ohaju da bi ostao u trci, prenosi AP.

Posle novih pobeda, Tramp ima 466 delegata, Kruz 347, Rubio 151, a Kejsik 54.

Na izborima Demokratske stranke u utorak, Sanders je osvojio najviše glasova u Mičigenu, što je bilo neočekivano jer su višenedeljna istraživanja javnog mnjenja pokazivala da je Hilari Klinton u znatnoj prednosti.

"Zahvalan sam građanima Mičigena jer su prkosili procenama raznih analitičara i anketara dajući nam podršku. Ovo je izuzetno važna noć jer smo nadoknadili razliku od 30 procenata, kako je procenjivano u istraživanjima, i vidimo sličnu situaciju da nam jača podrška širom Amerike", pojasnio je Sanders.

Hilari Klinton je, ipak, povećala vođstvo pobedom u Misisipiju, gde je dobila veliku podršku birača afroameričkog porekla. Time je osvojila 1.214 delegata, više od polovine potrebnih za demokratsku predsedničku nominaciju. Sanders sada ima podršku 566 delegata.

Klintonova je kritikovala Trampovu kampanju, ističući da nadmetanje za predsednika ne bi trebalo da podrazumeva "vređanje" već "rezultate".

"Želim da budem predsednik – ne onih koji su već uspešni je tim nisam potrebna – već ljudi koji se suočavaju sa teškoćama, onih koji imaju san i traže načine da ga ostvare", ocenila je Klintonova.

XS
SM
MD
LG