Dostupni linkovi

Oplenačka berba za biznis i zabavu





Branko Vučković

Na Oplenačkoj berbi koja se održava u Topoli ove godine se predstavlja 300 proizvođača, voća, grožđa, vina i rakije i više od hiljadu članova kulturno umetničkih društava, folklornih ansambala, izvornih pevačkih grupa i majstora starih zanata.

Organizatori ove trodnevne turističko privredne manifestacije se nadaju poseti od 200.000 gostiju, a ta očekivanja jedino može da pokvari kiša koja pada u Topoli. Oplenačka berba se po značaju, tradiciji i broju posetilaca nalazi u samom vrhu liste brojnih sličnih manifestacija koje se tokom godine održavaju u Srbiji.

Ljiljana Todorović
Ljiljana Todorović

Ljiljana Todorović, direktorka Turističke organizacije, kaže da
Topola svojim bogatim istorijskim nasleđem, kulturnim sadržajima i
vinskim turizmom, godišnje privuče veliki broj turista.

Poseta od 100.000 registrovanih turista govori o značaju Topole i ove manifestacije. Prošlogodišnju Oplenačku berbu je posetilo više od 150.000 gostiju, a prodato je preko 20.000 belog vina i po 20.000 kilograma grožđa i ostalog voća“, kaže Todorović.

Milutin Topalović, jedan od voćara iz ovog kraja, koji na Oplenačku berbu dolazi već dve decenije, kaže da poslednjih godina sve više ljudi podiže nove zasade voća ili poput njega proširuje svoje plantaže da bi za kupce iz inostranstva obezbedio dovoljne količine.

U zasadu imam 12 hektara pod voćem.Glavni proizvod mi je šljiva i
proizvodim oko 100 tona sveže šljive koju izvozim za Rusiju. Suvu šljivu
isto predajem otkupljivačima koji je izvoze u inostranstvo”
, kaže Topalović.

Mnogi od proizvođača poput Zlatomira Tanasijevića iz Trnave na manifestaciji u Topoli traže poslovne partnere i nove kupce za šljivu. On ima više od deset hektara voćnjaka u kojima uzgaja različite vrste voća.

Zlatomir Tanasijević
Zlatomir Tanasijević


Od toga je 70 odsto pod šljivom, a imam i višnje, trešnje i kajsije. Šljiva uglavnom ide na rusko tržište, a što ne izvezemo ide u rakiju. Da budem iskren, ako se čovek prilagodi situaciji od voćarstva može da se živi”, kaže Tanasijević.

Njegova supruga Slavica Tanasijević zadužena je za maloprodaju, a sudeći po velikom broju degustatora i kupaca na njihovom štandu posao joj odlično ide.

“Nudimo razne vrste pića. Sve vrste rakije od dunje, kruške, kajsije, višnje, a cene su pristupačne od 500 do 1000 dinara za litar. Imamo i mlado vino širu po 100 dinara za litar , a 100 dinara košta i prevrelo vino”, kaže Slavica.

Posetiocima Oplenačke berbe pored voćara i proizvođača vina predstavljaju se i kulturnoumetnička društva, folklorni ansambli i pevačke grupe, a biće održani koncerti trubača Dejana Lazarevića i pevača Željka Joksimovića.

XS
SM
MD
LG