Dostupni linkovi

Tomislava Nikolića sa Zapada niko ne zove


Tomislav Nikolic
Tomislav Nikolic

U početku su stavljani u koš sa oznakom “gafovi” i dobar deo nacije im se podsmevao. Ali, đavo je odneo šalu, problematični spoljnopolitički iskazi predsednika Srbije iskočili su iz oznake i nanose ogromnu štetu politici srpske vlade. Iako se iz petnih žila upinje da demantuje da postoje političke razlike između stavova Vlade Srbije i njenog predsednika Tomislava Nikolića, koje se verovatno reflektuju i na članstvo Srpske napredne stranke, pitanje je koliko će još dugo Aleksandar Vučić moći da vadi fleke aktuelnog šefa države.

Od početnih neprimerenih objava da Vukovar nije hrvatski nego srpski grad, da se u Srebrenici nije dogodio genocid, Tomislav Nikolić je dospeo dotle da nedavno izjavi da mu je Rusija majka – ne Srbija, dakle, nego Rusija. U međuvremenu se entuzijastički i eugenički založio za “uzgajanje” srpskog genetskog koda, da bi u poslednjem intervjuu etiopskom listu Nikolić dao skandaloznu izjavu da je priznanje nezavisnog Kosova bilo model za formiranje Islamske države.

Psiholog Žarko Korać za RSE ocenjuje da se politička asimetrija između Nikolića i Vučića od javnosti više ne može sakriti:

“Ona je vrlo očigledna i nema nikakve sumnje da to vide praktično svi građani Srbije. Naravno, ono gde se građani Srbije razlikuju to je interpretacija te razlike. Za ljubitelje teorije zavere to je neka dogovorena igra, gde jedan govori proevropski, a drugi proruski, pa će oni onda navodno uzeti glasove i jedne i druge strane. Ja, nažalost, mislim da to nije nikakva dogovorena igra nego da je to jedna realna razlika između njih dvojice, ali ono što je duboko zabrinjavajuće to je da Tomislav Nikolić daje izjave koje su vrlo često na granici skandala i koje pokazuju kombinaciju neobrazovanja, potpunog neobrazovanja, i nedostatka svesti o tome da je on predsednik Srbije i da mora da pazi šta govori. Vi kad kineskom predsedniku kažete da su svetom zavladali 'žuti ljudi', to je teška uvreda na račun Kineza. Naravno, kineski predsednik je, ako je tako prevedeno, a nadam se da nije, to prećutao jer bi inače morao da reaguje s obzirom da je to bio skandal. Ali, to nije prva izjava tog tipa, bilo ih je i ranije. Mi, dakle, privi put imamo predsednika, ne računam Slobodana Miloševića - to je drugačija priča, koji nas bruka svojim izjavama. Moram da kažem da u socijalnoj psihologiji postoji nešto što se zove igranje uloga i ti kad si predsednik jedne države, bilo koje države, pa i Srbije, ti moraš da prilagodiš svoj rečnik i svoje ponašanje ulozi koju igraš. Čovek ima utisak da on sedi negde u restoranu sa svojim prijateljima i onda onako ležerno komentariše jednim uličnim jezikom, koji nije jezik predsednika države i posebno nije javni jezik predsednika države”, ocenjuje naš sagovornik, dodajući da nema dilemu o tome da šef srpske države promoviše alternativnu spoljnu politiku u odnosu na onu koju sprovodi aktuelna vlada.

“Uz sve svoje probleme, Srbija, eto, ima za predsednika čoveka koji politički u suštini pokazuje da ima alternativnu ideju o spoljnoj politici Srbije. On je, uostalom, rekao da mu je Rusija majka, pa mu je onda odgovorio crnogorski predsednik – da on ima samo jednu majku, a to je Crna Gora, a neke druge države samo može da voli više ili manje. Dakle, Nikolić ne kaže da mu je Srbija majka, nego on kaže nešto neverovatno: meni je Rusija majka! Znači, strana država mu je majka, a ne znam šta mu je njegova - ja sam pitao je l’ mu njegova maćeha ili šta. Moram reći vrlo otvoreno da često s velikom zebnjom gledam kad treba da da javnu izjavu – nisam siguran kakav gaf će da napravi i kakvu štetu će da učini Srbiji”, kaže Korać.

Osvrćući se na izjavu Tomislava Nikolića etiopskom listu “Kapitol” da je “onima koji su formirali IDIL državu kao model poslužilo priznanje Kosova kao nezavisne države, Žarko Korać kaže da je to toliko fantastično da je ostao bez reči:

“Reći da je priznanje Kosova direktno proizvelo 'Islamsku državu' ustvari je uvreda za građane Kosova i ljude koji žive na Kosovu jer to u stvari implicira do izvesne mere da i oni imaju nekakve terorističke ambicije ili nešto slično. Dakle, mi pokušavamo da normalizujemo odnose s Kosovom, a onda imate izjavu šefa države koja negde izjednačava Kosovo s Islamskom državom, koja tamo sprovodi bestijalna zverstva koja ceo svet užasnuto gleda! Dakle, koliko god ste protiv nezavisnosti Kosova, koliko god da imate čak i otpore prema čitavom Kosovu, dovoditi na ovaj način u vezu Kosovo sa Islamskom državom je zaista neverovatno. Ovakvim izjavama Tomislav Nikolić zapravo sebe marginalizuje i moram da kažem da na Zapadu Tomislava Nikolića više niko nigde ne zove, da on odlazi u posete zapadnim prestonicama samo onda kada je to protokolarno, a pokazuje se, ne vređajući nijednu zemlju jer sve su podjednako vredne, da su destinacije njegovih službenih poseta uglavnom Azerbejdžan, sada Etiopija, dakle, zemlje koje su dosta udaljene od Srbije i Evrope i koje nisu toliko involvirane u evropske probleme. Ako ćemo otvoreno, iako se ta reč izbegava, zemlje koje su najvažnije za Srbiju, a to su zapadna Evropa i severna Amerika – Sjedinjene Američke Države i Kanada - njega zapravo bojkotuju. Njega ne pozivaju s obzirom da smatraju da bi svaki poziv njemu zapravo bila promocija tih njegovih neverovatnih eskapada i tih njegovih iskaza strasne ljubavi prema Rusiji, koju on, uzgred, uopšte ne poznaje i koju on reklamira na jedan način koji liči na 18. vek”, ocenjuje Žarko Korać.

XS
SM
MD
LG