Dostupni linkovi

Titov svemirski program: Između legende i stvarnosti




Slovenački reditelj Žiga Virc ponovo je digao pravu buru kada je na internet postavljen trejler koji za iduću godinu najavljuje njegov novi film "Houston, We Have a Problem".

Reč je o priči “koja će nam otkriti kako je Jugoslavija za vreme hladog rata razvijala svemirski program koji je 1961. godine Josip Broz Tito prodao SAD, a američki predsednik John Kennedy je potom najavio let na Mesec!“. Opširnije u prilogu Tito i svemir: Jugoslovenski mit u filmu.

Iako autor, poznat po provokativnim najavama projekata, ne otkriva da li je i ovoga puta reč o fikciji.

"Nema jednostavnog odgovora na pitanje da li je tako nešto zaista postojalo ili nije. Naše mišljenje proizlazi iz pokušaja da napravimo priču o tome, bez obzira na to da li je istina. Ali, Jugoslavija je posebno u šezdesetim i sedamdestim godinama bila visoko razvijena zemlja, pogotovu kada govorimo o njenoj Armiji", kaže Virc u intervjuu za RSE Još istražujemo Titov svemirski program.

Nema dokaza da su SAD kupile od Jugoslavije tajni svemirski program, što im je, navodno, omogućilo slanje misije na Mesec, kažu za Radio Slobodna Evropa Bil Beri, glavni istoričar NASE i Rodžer Lonijus, kustos Nacionalnog Smitsonijan muzeja vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja u Vašingtonu.

To je parodija dokumentarnog filma i teorija zavere, smatra Lonijus, dok Beri smatra da je to dobro napravljen i interesantan trejler u kome se ukazuje na mnogo stvari koje su se možda desile, a možda i ne.

Aerodrom Željava i danas je tema različitih komentara, procena i pomalo neverovatnih priča. Svojevremeno je važio za najmoderniji objekat takve vrste, a kako se radilo o podzemnom aerodromu za čiju se izgradnju i uređenje nije štedelo, izazivao je ne samo divljenje i strahopoštovanje već i neslućenu maštu o njegovim mogućnostima.

U tekstu Aerodrom Željava - Vojno čudo prepušteno zaboravu donosimo razgovor sa oficirom bivše JNA o izgradnji i stvarnoj nameni aerodroma Željava i planovima za njegovu eventualnu rekonstrukciju.
XS
SM
MD
LG