Dostupni linkovi

The Economist: Gdje se najbolje roditi u 2013. godini


Ilustracija
Ilustracija
Priredila Sabina Čabaravdić

Warren Buffett, vjerojatno najuspješniji svjetski investitor, izjavio je svojevremeno da sve što mu se dobroga desilo u životu ima direktnu vezu sa zemljom i vremenom u kojem je rođen – SAD, 1930.godine.

Economist Intelligence Unit, sestrinska firma britanskog Economista postavio si je zadatak ispitati koja će zemlja bebama koje se rode 2013. godine pružiti najbolje mogućnosti za zdrav, siguran i prosperitetan život u narednim godinama.

Istraživači su se primili posla vrlo ozbiljno. Usporedili su index kvalitete života sa rezultatima ličnog doživljaja sreće. Bogatstvo vam može jako pomoći, ali nije jedini i isključivi parametar prosperiteta. Moraju se uzeti u obzir stvari kao što su kriminal, povjerenje u javne institucije, baš kao i zdrav porodičan život.

Hrpa je to različitih faktora, od kojih su neki fiksni poput geografskog položaja. A drugi su promjenljivi kao kretanje stanovništva, društvene i kulturne značajke koje umnogome ovise i o stanju u svjetskoj ekonomiji.

Švajcarska
Švajcarska
Unatoč globalnoj krizi, vremena u nekim aspektima nikada nisu bila bolja: vanjski pokazatelji rasta su opali, ali prihodi su zato na nivou na kakvom nikada u povijesti nisu bili. Životni vijek se stalno produžava, političke slobode jačaju širom svijeta, u posljednje vrijeme u Africi i na Bliskom istoku. S druge strane, kriza je ostavila dubok trag u eurozoni, potom u stopi nezaposlenih i u domenu osobne sigurnosti, što je narušilo porodični i socijalni život.

Sve ove podatke i predviđanja usporedio je Economist Intelligence Unit i došao do rezultata da je Švicarska najbolje mjesto za rođenje u idućoj godini. U stopu je slijedi Australia, a potom desetak država u kojima su jake „male privrede“. Polovina su evropske zemlje, ali samo jedna iz eurozone - Nizozemska.

Među prvih deset nema ni Njemačke, ni Francuske ni Britanije. Amerika je pala na 16. mjesto iz prostog razloga što je zemlja zadužena „do grla“. Nisu se dobro plasirale ni države takozvanog brzog ekonomskog razvoja: Brazil, Rusija, Indija i Kina. Među 80 ispitivanih najgore mjesto za novorođenče u 2013. godini uvjerljivo je pripalo Nigeriji.

Prema tome – Švicarska je zemlja koja će novorođenim bebama ponuditi najbolje mogućnosti za zdrav, siguran i prosperitetan život u narednim godinama. Ali ne treba zaboraviti ni to da je Švicarska jedna dosadna i kulturno siromašna zemlja. Baš kao što to u filmu Orsona Wellsa „Treći čovjek“, kaže skitnica Harry Lime: Talijani su u 30 godina imali ratove, ubistva i teror Borgia, ali su paralelno stvorili Michelangela, Leonarda da Vincija i renesansu. Švicarska živi 500 godina u miru i napravila je sat s kukavicom.
XS
SM
MD
LG