Dostupni linkovi

Thaci: Očekujemo masovniju izlaznost u severnoj Mitrovici


Hashim Thaci na glasanju u prvom krugu izbora, 3. novembar 2013.
Hashim Thaci na glasanju u prvom krugu izbora, 3. novembar 2013.
Kosovski premijer Hashim Thaçi izjavio je na sednici Vlade da je sve spremno za ponovno glasanje u nedelju na tri biračka centra u Severnoj Mitrovici, gde je 3. novembra glasanje prekinuto zbog napada huligana.

Thaçi je dodao i da očekuje masovnu izlaznost građana na birališta.

“Potpuno sam uveren da će taj proces proteći prema međunarodnim standardima. Postoji posvećenost celog političkog spektra, svih međunarodnih faktora, kao i domaćih i stranih posmatrača. Očekujemo masovniju izlaznost građana kako bi definitivno izabrali legitimne lidere na severu”, kazao je Thaçi.

On je dodao da će Vlada Kosova biti stalna podrška Centralnoj izbornoj komisiji u svakom njenom zahtevu upućenom Vladi, i izrazio uverenje da će ovaj proces biti uspešno završen 17. novembra kako bi se otvorila završna faza ona 1. decembra, kada sledi drugi krug izbora.

Centralna Izborna komisija poništila je izbore u tri biračka centra u Severnoj Mitrovici i donela odluku da ponovi glasanje, s obzirom da je materijal iz tih centara, nakon napada, bio potpuno neupotrebljiv.

I ovog puta, misija OEBS-a će posmatrati glasanje u tri biračka centra u severnoj Mitrovici.

Nikola Gaon, portparol ove misije, u izjavi za RSE navodi da ova misija računa da će agencije koje se bave bezbednošću pružiti sigurno okruženje tog dana.

“OEBS-ovo osoblje će opet biti angažovano na terenu, u svih 27 biračkih mesta na kojima će se ponovo glasati kako za Skupštinu opštine Severna Mitrovica, tako i za gradonačelnika Severne Mitrovice. Mi smo u stalnom kontaktu sa svim agencijama koje se brinu za javnu bezbednost, odnosno sa kosovskom policijom, EULEX-om i KFOR-om, i mi računamo na njih da će obezbediti sigurno okruženje kako za izborni proces, tako i za naše osoblje”, kazao je Gaon.

Inače, napadači na biračka centra u Severnoj Mitrovici, još uvek su nepoznati. Srpski zvaničnici su u nekoliko navrata izjavljivali da će uskoro javnosti biti saopštena imena osoba koje su izazivale incidente tokom izbornog dana.

U međuvremenu, Marko Jakšić, jedan od lidera Srba sa severa a za koga je Krstimir Pantić iz GI ‘Srpska’ kazao da postoje indicije da je odogovoran za incidente, izjavio je da su biračke kutije razbijali oni koji nisu bili zadovoljni rezultatima izbora.

Kosovska štampa je prenela i da će Jakšić biti priveden u policiju zbog sumnje u umešanost u organizovanje incidenata na dan izbora.

“Svi organizatori izbora, od OSCE-a, preko KPS-a, EULEX-a, KFOR-a, nemaju nikakve primedbe na posmatranje samog izbornog procesa. Sve te priče koje zadnjih dana idu u javnosti, su notorna laž, nebuloza, i želja pre svega ovih u okviru vlasti u Beogradu da jednostavno sakriju istinu. A istina je da su biračke kutije razbijali pre svega oni koji nisu bili zadovoljni rezultatima izbora”, kazao je Jakšić.
XS
SM
MD
LG