Dostupni linkovi

Thaci: Nadam se solidnom izlasku Srba na lokalne izbore


Hashim Thaci
Hashim Thaci
Premijer Kosova Hashim Thaci izrazio je nadu da će Srbi na predstojeće lokalne izbore 3. novembra izaći u solidnom broju, i obećao da će Vlada Kosova obaviti sve obaveze za pripremu ovog, kako je rekao, istorijskog procesa za državu Kosovo.

„Nestrpljivo očekujemo izbor legitimnog lokalnog rukovodstva i u tom delu Kosova, kako bismo počeli sa socio-ekonomskim investicijama koje će promeniti na bolje život građana u tom delu, otvoriti nova radna mesta, i podstaći ekonomske i evropske reforme u tom delu Kosova“, kazao je Thaci na zasedanju Vlade.

On je dodao da će izbori poslati najbolju evropsku poruku da se Kosovo kreće sigurnim koracima, i da ispunjava evropske kriterijume i standarde. Thaci je još jednom pozvao Srbe da učestvuju u ovom zajedničkom demokratskom izbornom procesu.

„Sada imamo i međunarodni sporazum koji stvara siguran ambijent za učešće na izborima, za izbor rukovodstva ali i za funkcionalizaciju legitimnih i demokratskih institucija. U tome imamo podršku celog sveta. Što veće učešće Srba na severu daće još jači smisao celom ovom procesu, a kao premijer zemlje, uveravam Srbe na severu da ćemo im biti na usluzi, da ćemo ispuniti naše obaveze kako bismo izgradili nov i zajednički život“, kazao je on.

Glasački listići kamen spoticanja

Za veću izlaznost Srba na lokalne izbore zalaže se i Beograd. Međutim, pitanje upotreba državnih simbola na glasačkim listićima novi je kamen spoticanja između Beograda i Prištine. Dok su u Prištini rekli da će glasački listići biti isti na celom Kosovu, sa jasnim državnim simbolima, za Beograd tako nešto predstavlja protivljenje Prištine izborima i integraciji Srba.

Kosovski analitičar Halil Matoshi smatra da Priština nikako ne sme da odustane od štampanja državnih simbola na glasačkim listićima.

„Ukoliko zvanična Priština prihvati ovaj kompromis, srpska strana će onda tražiti nešto dodatno što bi za Prištinu bilo nemoguće priuštiti. Zato smatram da u ovom slučaju Kosovo ne bi trebalo da odustane od jedinstvenih glasačkih listića za celu teritoriju Kosova“, naglasio je Matoshi.

U međuvremenu, koordinator Vlade Kosova u tehničkim razgovorima sa Srbijom, Edita Tahiri kazala je u utorak da je postignut napredak u sprovođenju sporazuma, ali, prema njenim rečima, potrebno je još uvek da se radi na primeni.

Ona je istakla i da se radi na zatvaranju ilegalnih srpskih struktura u opštinama na severu, koje će se kasnije integrisati u kosovske organe. Ovaj proces bi trebalo da se okonča do 30. septembra, ukoliko se ispoštuju vremenski rokovi, dodala je ona.

„Ukoliko proces napreduje u skladu sa vremenskim okvirom i dogovorenim sporazumima, 30. septembra će se ugasiti sve ilegalne srpske strukture bezbednosti koje deluju od posle rata na Kosovu. Potom će doći i do integracije pojedinaca koji žele da postanu deo Policije Kosova i ostalih bezbednosnih struktura“, kazala je Tahiri.
XS
SM
MD
LG