Dostupni linkovi

Kosovo: Neizvesnost oko izbornih rezultata


Hashim Thaci
Hashim Thaci
Konačni rezultati parlamentarnih izbora n Kosovu objaviće se kad se privedu kraju sve procedure, kao što je izbrojavanje uslovnih glasova, i onih koji su pristigli iz drugih država. Iz CIK-a navode da je za to potrebno više od 10 dana, a nakon toga predstoji period za žalbe od 5 dana, a potom rok od 30 dana za zakazivanje prve sednice Skupštine.

Od trenutka objave dogovora LDK-AAK-Nisma o formiranju zajedničke vlade, na Kosovu se vode polemike oko interpretacije člana 95 Ustava Kosova. Dok jedna strana navodi da po članu 95, pravo na formiranje vlade nakon izbora ima samo pobednička partija, druga ipak kaže da to pravo imaju one partije ili koalicije koje su dobile neophodnu većinu za formiranje Vlade u Skupštini.

Hajredin Kuçi, potpredsednik Demokratske partije Kosova Hashima Thaçija, i ministar pravde u tehničkoj vladi, izjavio je u sredu na konferenciji za novinare da Ustavom Kosova, mandat za formiranje vlade pripada pobedničkoj partiji, a kada se rezultati parlamentarnih izbora sertifikuju, onda će se raditi na formiranju koalicije sa ostalima.

„PDK će uspešno upravljati svojom pobedom, i na taj način ćemo ispoštovati i pokazanu volju građana Republike Kosova. Pozivamo građane da veruju institucijama, Ustavu i zakonima, i da očuvaju smirenost“, kazao je on, dodajući da će ova partija sačuvati stabilnost i funkcionisanje države, institucija i demokratije.

Komentarišući postignut sporazum LDK-AAK-Nisma o zajedničkom formiranju vlade, Kuçi je rekao da je pravo političkih partija da prave takve sporazume, ali „volja građana i Ustav Kosova se ne mogu ugroziti političkim sporazumima“.

Kuçi je dodao da ova partija neće reagovati sve dok jedan takav sporazum ne prođe kroz institucionalne puteve, a u slučaju da se to desi, PDK će se obratiti Ustavnom sudu.

„Verujem da je ovo jedinstven slučaj u svetu da ljudi pre sertifikacije rezultata prave sporazume. Potrebno je srpljenja“.

On je dodao da u slučaju nemogućstva da se formira vlada, drugo rešenje je ponavljanje izbore, iako PDK tako nešto ne želi. Kuçi je dodao da će ova partija zadržati pozitivan pristup prema svim političkim subjektima prilikom formiranja vlade.

„Najpre je potrebna sertifikacija, potom postoji rok od mesec dana za konstituisanje Skupštine, izbor rukovodstva Skupštine, a potom slede naredni koraci...Sve ovo što govorimo je hipotetički. Imamo još mesec dana, neka se slegnu strasti, smiriće se situacija. Pozivam samo građane da se ne osećaju loše“, poručio je on.

Čelnik Demokratske partije Kosova (PDK), Hashim Thaci, napisao je na Facebooku u sredu da je mandatar buduće vlade njegova pobednička partija, a koja je pre izbora ušla u koaliciju sa manjim političkim subjektima.

"Garantujem građanima i glasačima da ćemo mi početi sa Novom misijom - sa ekonomskim razvojem naše zemlje, a na osnovu zakonskih i ustavnim rokova", napisao je Thaci, koji je na izborima dobio 30 posto glasova, odnosno oko 35-36 poslaničkih mandata.

Za formiranje vlade potrebna je većina u Skupštini od 61 glasa, što znači da bi u ovom slučaju Thaci morao da uđe u koaliciju sa nekom od albanskih partija.

Fatmir Ljimaj
Fatmir Ljimaj
U međuvremenu, lideri doskorašnjih opozicionih partija, Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Alijanse za budućnost Kosova (AAK), te i partija 'Nisma' Fatmira Ljimaja, u utorak su doneli odluku o zajedničkom delovanju i formiranju vlade, koja bi obezbedila potrebnu većinu u Skupštini.

Pokret Samoopredeljenje ostao je izvan ovog dogovora, ali su izrazili podršku uz uslov da se ne privatizuju Trepca i Pošta i telekomunikacije Kosova, kao i se zamrznu razgovori sa Srbijom i formiranje Asocijacije srpskih opština. Na osnovu dogovora, Ramuš Haradinaj, lider AAK, bio bi nominovan za premijera.

Mesto predsednika Skupštine će pripasti LDK-u, kao i mesto predsednika, u skladu sa Ustavom. Nisma će biti predstavljena sa jednim zamenikom premijera. Ovaj dogovor je bio dovoljan za simpatizere svi ovih partija da u utorak uveče do kasno u noć slave na glavnom trgu i po ulicama Prištine, iako su lideri pozivali da se uzdrže od slavlja.

S druge strane, i zvaničnici PDK su naveli da je zemlja sada u političkoj krizi, te i da je moguće da se ponove izbori.

Ustav Kosova navodi da: "Predsednik Republike Kosovo, nakon izbora i konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama koje su dobile neophodnu većinu za formiranje Vlade u Skupštini, predlaže Skupštini kandidata za premijera. Kandidat za premijera, u roku od petnaest dana od imenovanja predstavlja Vladu pred Skupštinom Kosova i zahteva glasanje Skupštine o izboru Vlade. Vlada se smatra izabranom ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja poslanika Skupštine Kosova".

Dren Doli iz Grupe za pravne studije kaže da pošto predsednica zemlje zakaže prvu sednicu, poslanici polažu zakletvu i preuzimaju svoj poslanički mandat.

“Potom predstoji da koalicije unutar Skupštine Kosova predlože mandatara za buduću vladu. Takav predlog šalje se predsednici, koja potom taj predlog šalje Skupštini za mandatara vlade. Ostaje onda na njemu da formira vladajuću koaliciju, koja treba da se izglasa većinom glasova u Skupštini Kosova”, naglašava Doli.

Po njegovim rečima, na osnovu normi Ustava, koalicija opozicionih partija može da formira buduću vladu.

“To pitanje je regulisano Ustavom, i norma uglavnom odredjuje da grupa poslanika ili koalicija poslanika koja ima većinu u Skupštini Kosova, može da predloži mandatara vlade. Uloga predsednice u konkretnom slučaju je da to ime, koje većina poslanika predloži, predloži Skupštini kao budućeg premijera, a koji potom ima pravo da predloži svoj kabinet koji treba da se takodje izglasa većinom u Skupštini”, objasnio je Doli.

Ukoliko Vlada ne dobije 61 glas, predsednik Kosova u roku od deset dana imenuje nekog drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ako ni tada ne uspe da se Vlada izglasa, ponovo se raspisuju prevremeni parlamentarni izbori.

Thacijeva partija i dalje izražava uverenje da su oni, kao pobednička partija, jedini mandatar Vlade u ovom slučaju, te dodaju da ovaj dogovor opozicije neće sprečiti nastavak razgovora te partije o vladajućoj koaliciji. U suprotnosti, obratiće se odmah Ustavnom sudu, koji inače jedino interpretira Ustav.
XS
SM
MD
LG